"Бюджет 2021 въобще няма програмен характер. Има похарчване на пари, но ги няма целите". Това заяви пред БНР директорът на Балканския институт за социална политика и бивш социален министър Иван Нейков докато в парламента се разглежда на второ четене Бюджет 2021 г.

За решението за детските надбавки Нейков смята че "като че ли всички са щастливи, само че не се вижда начинът, по който това ще бъде направено". Той поясни, че заявлението за намаляване на данъците не касае една огромна част от хората, защото те не подават данъчни декларации, през които да стане това намаляване. Данъчни декларации не подават тези, чиито доходи са само от трудови правоотношения.

Симеон Дянков: В Бюджет 2021 липсват мерки за бизнеса

Симеон Дянков: В Бюджет 2021 липсват мерки за бизнеса

По-строгите мерки са правилно решение на правителството

Няма технологична възможност как да им върнем данъците. От това предложение ще могат да се възползват само онези, които освен работна заплата получават и други доходи, допълни Нейков. "Кашата продължава с детските надбавки и вероятно ще я гледаме тази сага още две години", обясни бившият социален министър.

"Ако човек погледне парите в различните социални сфери за догодина, те са повече от тези през 2019 година. От тази гледна точка всички трябва да са доволни. Може да се окаже обаче, че дефицитът в Бюджет 2021 ще е много по-голям", прогнозира Иван Нейков.

Според прогнозите, за 2022 г. се залага дефицит около 4%. Очаква се, че 2021-ва ще е по-добра от 2022 г. Предвижда се нарастване на приходите от ДДС, което означава нарастване на вътрешното потребление, каза Иван Нейков.