По-строгите мерки са правилно решение на правителството. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков в сутрешния блок на БиТиВи.

Той очаква усложняване на икономическата обстановка догодина. Следващата година няма да е кой знае колко по-лесна от настоящата година и отсега трябва да се мисли за бизнеса, за повече пари и за социални мерки. Това, което липсва в България са мерки за бизнеса, посочи Дянков.

Според него в Бюджет 2021 липсват мерки за бизнеса, но има социални мерки. Трябва да се опитаме да запазим всяко работно място, а в другите сектори, които е трудно да се запазят работните места, трябва да се дадат повече пари, настоя бившият финансов министър.

По думите му няма достатъчно мерки за бизнеса и това, което ще стане е, че все повече средства трябва да се дадат в пера, които не са определени в бюджета. Пари има и нови заеми не са необходими, а това, което ще бъде необходимо е да се промени бюджетът и да се влезе с от 3 до 5 млрд. лв. допълнителни средства за бизнеса, категоричен бе Дянков.

Правителството одобри „касата“ на Бюджет 2021

Правителството одобри „касата“ на Бюджет 2021

Неданъчните приходи са в размер на 4 311,2 млн. лв., което представлява 63,6 % от годишните разчети

Бившият финансов министър посъветва да се увеличат процентите за помощ като например 90/10, 85/15 или 100% от разходите за заплатите на хората. Имаме ги тези пари за 100% разходи за заплатите за определени месеци и ако не ги изхарчим в началото на годината, след това ще трябва да плащаме много повече пари с много години напред, за да влезем в някакъв икономически растеж, предупреди Дянков.

Той посочи, че е по-добре да се затворим за определен период от време, а от 2-3 седмици карантина веднага се получава спад в заболеваемостта от COVID-19. Въпросът е какво става след това със студено време и по време на празниците дали ще има трета вълна на коронавируса, каза бившият финансов министър.

Доц. Чорбанов: По-тежките мерки няма да помогнат

Доц. Чорбанов: По-тежките мерки няма да помогнат

Няма да има човек, който да не се е срещал с вируса

По думите му за трета и четвърта вълна на коронавируса не са предвидени буфери в бюджета. Дянков иска да има достатъчно средства за бизнеса, дори и да не дойде нова вълна на вируса. Правителството защо продължава да харчи средства в сферата на отбрана при положение, че не са необходими. Тези пари веднага трябва да влязат в здравеопазването, образованието и бизнеса. Не е сериозно да си мислим, че няма да има тежести в началото на следващата година, изтъкна Симеон Дянков.

"Бюджет 2021 е направен така все едно кризата не продължава", разкритикува бившият финансов министър и настоя за буфери в бюджета.

Той очаква, че евентуално ново правителство ще прекроява бюджета и това, което ще стане занапред е, че няма проекти за бизнеса. Много по-бързо трябва да се подготвят проекти в бизнес сферата, настоя Симеон Дянков.