Икономистите виждахме, че криза се задава и без пандемия. Това заяви пред БНР бившият вицепремиер и министър на държавната администрация Николай Василев.

Според него при първата вълна у нас мерките са били добри и са постигнали добри резултати.

Той подчерта, че парите не падат от небето, а са от държавния бюджет - идват от дефицити и дългове. Означава всички да задлъжняваме, за да може някой, който е поискал, да получава, отбеляза икономистът.

Той изтъкна, че винаги е бил поддръжник на идеята за по-умерени мерки спрямо бизнеса.

По негови думи е важно да се пази здравето на държавния бюджет, а не да се раздават пари на всеки, който поиска. Не било здравословно да се дават пари на хора и фирми, за да не работят. Василев настоя да се подкрепят само пострадалите сектори, а не всички.

Годината да завърши без дефицит, призова Николай Василев

Годината да завърши без дефицит, призова Николай Василев

Икономиката е зле, когато се раздават пари на калпак

Той подчерта, че държавите, които са изхарчили най-много пари през пролетта, са изпаднали в най-голяма рецесия след това.

Неработенето е дефиниция за рецесия, посочи икономистът.

По негови думи рецесията в България е нямало да е по-малка, ако са били похарчени повече пари, но това е щяло да доведе държавата до катастрофа за няколко месеца.

Василев недоумява защо се смята, че 2021 г. ще е по-лека.

Иван Нейков: Бюджет 2021 г. няма цели, има харчене на пари

Иван Нейков: Бюджет 2021 г. няма цели, има харчене на пари

Очаква се, че 2021-ва ще е по-добра от 2022 г., смята бившият социален министър

Той обясни, че е подкрепял, че до септември бюджетът е бил на излишък, но е останал много разочарован, че от лятото, когато започнаха призивите за оставка, правителството е решило да харчи много.

"Сега правителството реши да харчи много и вдигна възможността за дефицит с 5 млрд. лева, примерно. За догодина се предвижда един дефицит от 5 млрд. лева, т.е. за няколко месеца можем да изхарчим 10 млрд. лева. Това няма да ни извади от никаква криза, а държавата ще натрупа дългове и дефицити, от които бъдещи правителства може би няма да могат да излязат", прогнозира той.

Бюджет 2021 бил изцяло политизиран миш-маш

Бюджет 2021 бил изцяло политизиран миш-маш

Системата "на всекиго по малко" е неефективна, предупреждава Любомир Дацов