Проектът на бюджет за догодина е изцяло политизиран. Това заяви за БГНЕС финансовият експерт и бивш заместник-министър на финансите в два кабинета Любомир Дацов.

Той посочи, че бюджетът е предизвикал у него недоумение. "Първо - защото вътре, под лозунга за борба с кризата, е наблъскано всичко, но много малко от това, което всъщност трябва. В бюджета се предлага някой да харчи едни огромни пари от нашите данъци, както и да се направят дългове, които да плащаме в бъдеще, за неща, които или са спорни, или противоречат на здравата логика", категоричен бе експертът.

По негови думи политическият аспект в бюджета е ясно разбираем предвид предстоящите избори.

Бюджет 2021 - безразборно харчене или насърчаване на потреблението

Бюджет 2021 - безразборно харчене или насърчаване на потреблението

Синдикати и работодателите се разминават в оценката

Дацов бе категоричен, че ако той е отговарял за този бюджет, той нямало да е такъв. Според икономиста най-дразнещото в бюджета е "изливането на средства, замаскирано като борба с COVID кризата".

Относно големия заложен дефицит той посочи, че едни средства се изливали в посока на определени фирми, а обясненията за това били направо детски и зад тях стояло нещо друго.

Според Дацов дори може да се говори за нарушения на Закона за публичните финанси, където е предвидено, че нивото на разходите в бюджета не може да надвишават 40% от БВП.

Мерките срещу COVID-19, залегнали като политики в бюджета, пък той определи като "миш-маш". Той бе категоричен, че "голямото харчене и пилеене на пари" ще имат неясен ефект.

Ивайло Калфин: След безогледното харчене ще чуем "Оправяйте се"

Ивайло Калфин: След безогледното харчене ще чуем "Оправяйте се"

Правителството се опитва да създаде "стокхолмски синдром" у гражданите

"Ако действително зад това стои идеята да се води антициклична политика, по-добре е да се даде право на хората да преценят какво да правят със собствените си пари, т.е. да бъдат намалени данъците, подчерта Дацов.

По негови думи най-ефективни в този момент са разходите, които генерират икономически растеж - капиталовите разходи. По тази причина за него е учудващо, че те остават на нивото от предходните години като относителен дял.

Според Дацов "голямото харчене" може да се счита за купуване на политическа подкрепа.

По негови думи не може да се избяга от правенето на социална политика. Икономистът изрази мнение, че макар и с малко на брой инструменти, системите ни досега са функционирали правилно от гледна точка на принципите - имало е насочване на парите, подоходен критерий, който позволява средствата да достигат до хората. Той бе категоричен, че за предпочитане е подходът с намаляване на данъците вместо помощи за всички. Системата "на всекиго по малко" е неефективна", заяви Дацов.

КТ "Подкрепа" с резерви към проекта за Бюджет 2021

КТ "Подкрепа" с резерви към проекта за Бюджет 2021

Снидикатът е имал само 48 часа да се запознае с проектобюджета