Съвкупното богатство на българските домакинства през кризисната 2009 г. възлиза на 140 млрд. лв.

За разлика от предходната година, то е намаляло с внушителните 36 млрд. лв. Това показват данните от доклад на анализаторите от „Индъстри Уоч", който включва както имотното, така и финансовото богатство на българите.

Основната причина за намаляване на общото богатство на домакинствата е продължаващият спад на цените на имотите. Без българите да губят жилища и въпреки увеличаването на количеството, броя и размера им, при този общ спад на цените от повече от година, общият размер на стойността на жилищното богатство спада.

Що се отнася до финансовото богатство на българските домакинства, анализаторите регистрират увеличаване му със 7 процента, което достига вече 36 млрд. лв.
В сумата са включени и дълговете на българите, като кредити и лизинги. През м.г. задълженията на домакинствата са били една трета от финансовото богатство, като през тази година дълговете са намалели.

Спестяванията на българите са достигнали 20 процента от БВП на страната. Всъщност България има относително високо ниво на спестявания. Според експертите проблемът на България не е, че българите спестяват по-малко и оттам има по-малко ресурс за бизнеса и за инвестиции.

Проблемът е, че чужденците преосмислиха желанието си да поемат риск и да влагат парите си в нашата икономика.