Банковата система запазва своята финансова устойчивост и приключва първото тримесечие на 2010 г. с подобрена ликвидна и капиталова позиция, с положителен финансов резултат и с увеличени привлечени средства и балансови активи.

Спрямо края на декември 2009 г. съотношението на ликвидните активи към сумата на пасивите се подобрява до 22.26% към март т.г., като всички банки спазват препоръката на БНБ за поддържането на по-високо ниво на ликвидност.

Повишава се и показателят за обща капиталова адекватност - от 17.04% на 18.24% в края на тримесечието, съобщава Finance.news.bg.
Делът на класифицираните експозиции с просрочие над 90 дни в брутните кредити (без тези за кредитни институции) е 7.8%. Продължаващото увеличение на класифицираните кредити обуславя нарастване на размера на разходите за обезценка и в значителна степен влияе върху нивата на доходност.

Въпреки извършените през първите три месеца на годината обезценки за 285 млн. лв. към 31 март банките формират положителен финансов резултат в размер на 170 млн. лв.

В края на март общата сума на активите на банковата система е 71.4 млрд. лв. Спрямо декември 2009 г. е отчетено нарастване с 0.7%, а в сравнение с края на март 2009 г. - с 3.1%.

През първото тримесечие се увеличават паричните средства, кредитите и авансите и дълговите инструменти. Пазарната позиция на петте най-големи банки към март е 57.4%, а групата на средните и малките кредитни институции притежава 37.5% от активите на системата.

В рамките на тримесечието брутните кредити и аванси нарастват с 0.6% с основния принос на вземанията от кредитни институции. В същото време кредитите за предприятия отбелязват спад с 0.4%.

Общият размер на експозициите на дребно намалява с 0.3% при отчетен растеж на жилищните ипотечни кредити с 0.6% и спад в потребителските заеми с 1.1%. През отчетния период привлечените средства нарастват с 0.3%. Намалението на ресурса от кредитни институции е изцяло компенсирано от увеличението при останалите позиции.

Продължава растежът на депозитната база от граждани, домакинства и от институции, различни от кредитни. През тримесечието привлечените средства от населението нарастват с 3.7%, а от останалите сектори - с 1.8%.

Запазва се водещата роля на вътрешните източници на финансиране на банковата дейност. Делът на привлечения ресурс от нерезиденти, макар и несъществено, продължава да намалява.

Спрямо март 2009 г. балансовият капитал на системата се увеличава с 11.2%, а за последното тримесечие е отчетен растеж с 0.7%. Най-съществен принос за тримесечното нарастване има доходът от текущата година, подкрепен от повишението на емитирания капитал и резервите.