19 задължени лица не са подали имуществени декларации в законоустановените срокове за периода 21 юни до 30 декември. Това съобщават от Сметната палата.

Сметната палата публикува имуществени декларации на лица, заемащи висши държавни длъжности. Публикувани са 623 встъпителни и финални имуществени декларации, подадени в периода от 21 юни до 30 декември миналата година.

Встъпителните декларации са 359, а финалните - 264. Те са подадени по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности.

От Сметната палата уточняват, че съгласно закона встъпителните и финалните декларации трябва да се подават до един след встъпване или освобождаване от длъжност.

От одитиращия орган посочват, че на интернет страницата им е публикувана цялостна информация за всички имуществени декларации, подадени през миналата година пред Публичния регистър. В нея се включват и декларациите, които са подадени до 30 април 2016 г. и са оповестени на интернет страницата на Сметната палата на 20 юни 2016 г.

Когато лицата, които попадат в обхвата на закона, не са подали декларация, Сметната палата уведомява изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) за предприемане на по-нататъшни действия. Уведомява се и шефът на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).