Статистика на Евростат сочи, че около 35% от населението на България живее в тежки материални лишения. Това прави около 2.5 млн. български граждани. Анализа на Евростат е за социалните тенденции и индикаторите за бедност в страните на ЕС за 2016 г., съобщи БТА.

В тези 35% спадат и българите, които не могат да си позволят основните неща за нормален битов живот. Според европейските критерии за воденето на нормален живот в европейската общност, към категорията "тежки материални лишения" спадат хората, които не могат да плащат безпроблемно сметките си, както и хора, които не могат да посрещнат неочаквани разходи. Други фактори, формиращи категорията "тежки материални лишения", са например когато хората не могат да поддържат дома си топъл, не могат да се хранят редовно, нямат достъп до телевизор, кола, телефон или не могат да си позволят почивка далече от дома поне една седмица годишно.

Според данни на Националния статистически институт (НСИ), определящи критериите за бедност и социално изключване, през миналата година в страна ни е имало почти същия процент хора, които са в ситуация на тежки материални лишения. Най-много български граждани, попаднали в такава ситуация, са хората над 65-годишна възраст - почти 80%.

Процентът при младите хора е наполовина - 40% от младежите до 17 години са изпаднали в материални лишения. От работещите българи от 18 до 64-годишна възраст близо 30% изпитват материални затруднения.

Според анализа на Евростат в ЕС има около 40 млн. души, които живеят в условията на материални лишения. През 2016 г. около 8% от населението на ЕС или близо 40 млн. души са живели в подобна ситуация. Наблюдава се тенденция на намаление на страдащите от тежки материални лишения - през 2012 г. техният дял е близо 10% от населението на ЕС или над 50 млн. души.

Най-големият брой на хора, живеещи в материални лишения, се наблюдава в Италия. Там близо 7 млн. души или 12% от населението не могат да си позволят основни неща. Други държави от ЕС с високи показатели в тази статистика са Румъния, където близо 5 млн. души или 24% от населението изпитват затруднения, Полша - 3 млн. или 8% от населението и Унгария - 1.5 млн. души или 20% от населението на страната.

Най-нисък дял от населението, изпаднал в състояние на материални лишения, се наблюдава в Швеция, където тази група е около 1% от местното население, Финландия и Люксембург - около 2%, Холандия - 2.7%, Австрия - 3%, Дания - 3.2% и други.