Близо 80% от всички търговци във фармацевтичния бранш вече са свързали касовите си апарати с компютърната система на НАП.
Това стана ясно по време на среща в НАП с представители на бранша.

Около 2000 аптеки от цялата страна имат малко по-малко от 3 седмици да изпълнят законовото изискване, за да избегнат затварянето им от инспекторите на НАП.

От приходната агенция поясниха, че необходимите фискални системи са произведени, предлагат се в търговската мрежа, а сервизните фирми имат готовност да ги инсталират преди изтичането на крайния срок 31 август.

Припомняме, с промените в Наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти бе въведен срок за изграждане на дистанционна връзка с данъчната администрация за търговците с лекарства и зърно. Търговците на дребно с лекарствени средства трябва да осигурят връзката до края на август, а търговците на зърно -  до края на ноември 2011 г. Всички останали търговци в страната трябва да свържат касовите си апарати с НАП до края на март 2012 г.

Браншовиците от фармацевтичния бранш са категорични, че срокът ще бъде спазен, защото има достатъчно време и техническа обезпеченост.

Не очаквам проблеми с изпълнението на наредбата от фармацевтичния бранш, заяви Васил Панов - директор на дирекция „Контрол" в Централно управление на НАП.

По думите му все още е твърде малък броят на регистрираните по ДДС компании, които са изградили дистанционна връзка. „Съветът ми към тях е да се обърнат веднага към сервизните фирми, защото последиците от неспазването на закона могат да са много сериозни", добави Панов

Подробна информация за изискванията за свързване с НАП може да бъде намерена на сайта на агенцията www.nap.bg или на телефон 0700 18 700.