Световната банка, Европейската банка за инвестиции (ЕИБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) казаха, че планират финансова помощ за страните от Централна и Източна Европа в размер на 24,5 млрд.евро (около 31 млрд.$) в рамките на две години.

Този финансов пакет ще бъде насочен в подкрепа на банките в региона както и за малкия и среден бизнес.
Подкрепата може да дойде от ценни книжа, нови кредитни линии и дългово финансиране, finance.news.bg.

Целта на тази финансова помощ е да се подпомогнат закъсалите банки в региона и някои от техните потребители (дребен и среден бизнес) чрез "отпушване" на отпускането на кредити.

Според шефа на Световната Банка- Зьолинк банките в този регион се нуждаят от общо 120 млрд. долара за рекапитализация.

Новината идва точно преди срещата на лидерите на Европейския Съюз тази неделя, на която среща ще се обмисли помощ за Източна Европа.

Световната банка се ангажира да предостави помощ в размер на 7.5 млрд.евро за банковия сектор в Източна Европа и Централна Азия за 2009 г. и 2001 г., както и да увеличи заемите извън банковия сектор до 12,5 млрд.евро.

Помощта на ЕБВР се фокусира главно върху бившите страни от Източния блок, като обяви, че ще достави около 6 млрд.евро в подкрепа на банките в региона и директни заеми за бизнеса.

Този спасителен план на трите банки в размер на 25 млрд.евро за Централна и Източна Европа може да доведе до известно успокояване на напрежението на финансовите пазари около финансовата и икономическа криза в региона и негативното и отражение върху Западна Европа и европейската банкова и финансова система.