Инфлацията у нас през месец май се е покачила до 4.3% на годишна база, съобщиха от Националния статистически институт, цитирани от Money.bg.

Индексът на потребителските цени в страната е отбелязал леко покачване спрямо предходния месец в размер на 0.1 на сто.

Забавянето на месечна база се дължи на 0.6% спад в цените на хранителните продукти в страната през май, като най-голямо от близо 20% е това при зеленчуците, поясняват от националната ни статистика.

Инфлацията в нехранителния сектор се е покачила с малко над половин процент, благодарение на по-високите цени на горивата, докато цените в сферата на услугите са отбелязали ръст от едва 0.3 на сто.

Традиционните стоки със засилено потребление през лятото като минералната вода и бирата пък бележат респективно ръст от 1.8% и 1.5 на сто. Висок ръст в цените са регистрирали още пресните и замразени плодове - с 15.1 на сто и картофи - с 6.8 на сто.

Анализатори прогнозират по-голямо покачване на цените през второто полугодие на годината поради очакваното покачване на заплатите в частния сектор, ръст в цените на тока и природния газ, както и проблемите от засушаването в страната.

Правителството предвижда инфлацията у нас да се понижи до 3.4% в края на тази година, докато пазарните проучвания на Международния валутен фонд предвиждат ниво от 4.5% към края на декември.

Хармонизираната инфлация в страната за май пък възлиза на 4.5% спрямо май година назад.