Държавният дълг на България в края на юни месец възлиза на 4,736 млрд. евро. Това сочи воденият от Министерство на финансите официален регистър.  

От общата сума 1 595.1 млн. евро е вътрешен държавен дълг и 3 140.8 млн. евро външен държавен дълг.

Информацията е публикувана в бюлетина "Държавен дълг" за месец юни на интернет страницата на Министерство на финансите в категория "Държавен дълг"/"Статистика", съобщават от министерството.

В номинално изражение дългът намалява приблизително с 18.5 млн. евро, в сравнение с предходния месец. Намалението на дълга се дължи основно на разликата в курсовете на валутите.

Държавногарантираният дълг през юни достигна до 567.4 млн. евро. Увеличението на държавногарантирания дълг се дължи основно на получените траншове.

В края на отчетния период делът на държавния дълг в общия размер на БВП възлиза на 15.0 процента по прогнозни данни за 2008 г., намалението е в размер на 0.1 процентни пункта спрямо края на предходния месец.

В състава на този индикатор делът на външния държавен дълг е 10.0 процента, а на вътрешния държавен дълг - 5.1 процента от БВП. Държавногарантираният дълг/БВП е в размер на 1.8 процента.