Увеличаване на данъчната ставка ще доведе до колапс развлекателната хазартна индустрия.

Противно на очакванията за увеличаване на приходите в бюджета с 12 млн. лв., ще се случи точно обратното - те ще намалеят, категорични са от Българската асоциация за развлекателни и хазартни игри (БАРХИ).

Позицията й е във връзка с приетата на първо четене в Народното събрание промяна в ЗКПО за увеличаване на данъка в хазарта от 10% на 12%.

Според експертната оценка на асоциацията при регистрирания към момента спад в сектора от 40%, е невъзможно акумулирането на допълнителни приходи в бюджета със ставка по-висока от настоящата.

Напротив, секторът няма да може да запази работните места, приходите ще намалеят, стотици фирми ще бъдат принудени да ликвидират дейността си, категорични са от БАРХИ.

Те привеждат данни на Държавната комисия по хазарта, според които в бранша са заети близо 80 000 души.
Предвид икономическата криза и с предложените промени в закона около 40 000 служители на трудов договор в бранша, най-вероятно ще бъдат съкратени.

При средна заплата от 700 лв., това ще доведе до допълнителни загуби само от непреки данъци в размер на 11,2 млн. лв. месечно или 134,4 млн. лв. годишно.

Тяхната издръжка и преквалификация ще трябва да бъде поета от държавата и вместо предвидените 12 млн. лв. повече за една година, хазната със сигурност ще се лиши от близо 12 млн. лв. на месец или 134 млн. лв. на година от прекратено внасяне на непреки данъци за заети лица.

От асоциацията уточняват, че в горните сметки въобще не са добавени загубите за хазната от закритите фирми, по-малко внесени данък печалба и ДДС, социалните разходи за безработните, намалелия пряк данък от хазарта и др.

В същото време, съгласно официалната статистика, оборотът само на нелегалните интернет хазартни оператори в България през 2007 г. е около 700 млн. лв., а през 2008 г. е надхвърлил 1 млрд. лв.

Държавният бюджет губи от неплатени данъци за 2008 г. над 120 млн. лв.. За 2009 г. най-вероятно тази сума ще надхвърли 160 млн. лв. Всяка година тази сума нараства с 20% до 40%.

От БАРХИ са категорични, че рискът от развиване на зависимост към хазарта съществува, но превенция не може да се осъществи с неговата забрана.

Наблюденията върху играчите през годините, откакто хазартът в България е регулиран, доказват, че поставянето в законова рамка е първата голяма стъпка към предпазване на потребителите от развиване на зависимост.

Според изследвания на най-голямата великобританска организация за превенция на пристрастяванията GamCare в днешно време има най-голяма зависимост от геймърството в интернет и през мобилните телефони.

Следва пристраствянето към пазаруването, пристрастяването към хипнотичното седене пред телевизора, едва тогава идва ред на цигарите и алкохола, а чак пето и шесто място си делят зависимостите от хазарт и работохолизъм.