С песимистични очаквания са 40% от българските компании спрямо икономиката в България за 2023 г. Те смятат, че новата година ще бъде по-лоша от 2022 г.

Това сочи проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), проведено в рамките от 1 до 19 декември. Анкетирани са 864 микро, малки, средни и големи компании.

Има и позитивно настроени български предприятия, като според близо 26% от тях предстоящата година ще бъде по-добра от 2022 г. Малко над 34% от респондентите пък смятат, че 2023 г. няма да бъде по-различна от вече отминаващата.

Снимка 600961

Източник: АИКБ

На базата на тези очаквания близо 40% от българските компании считат за вероятно да съкратят част от своите служители. Едва една трета от анкетираните предприятия планират да наемат нови служители.

Все пак повечето от работодателите възнамеряват да увеличат възнагражденията на работниците си. От участвалите в проучването две трети планират ръст на заплатите с до 10%. По-голямо увеличение на възнагражденията обмислят 16% от българските компании.

Анкетата на АИКБ сочи, че всеки 9 от 10 предприятия у нас са раздали коледни бонуси или "13-та заплата" на служителите си.