5,8 млрд. лв. от данъци и осигурителни вноски събра Националната агенция за приходите (НАП) до 31 май.

Постъпленията от преки данъци (данък върху доходите, корпоративни данъци) за периода са с 435 млн. лв. повече спрямо първите 5 месеца на миналата година въпреки намаляването на ставките за корпоративния данък и преминаване към плосък данък за облагане доходите на физическите лица. 120 млн. лева повече са влезли в хазната от данък върху доходите спрямо 2007 г.

Много съществено е нараснала сумата на внесения данък върху доходите по трудов договор. Увеличението е с над 97 млн. лв. спрямо същия период на 2007 година. Приходите от ДДС за първите пет месеца на годината са над 1,5 млрд. лв. или 36,2 % от планираните за цялата 2008 година.

При осигурителните вноски също се наблюдава трайна тенденция за подобряване на събираемостта.

До края на май 2008 г. са събрани с 313 млн. лв. повече социални и здравни осигуровки.

В бюджета на държавното обществено осигуряване са постъпили общо 1,4 млрд. лв. социално-осигурителни вноски, което е с близо 176 млн. лева повече, отколкото през миналата година.

Постъпленията от здравни осигуровки също са се увеличили. Към 31 май тази година приходите от здравни вноски са 371 млн. лв. или с над 69 милиона повече от 2007 г.

Към 31 май в НАП са събрани общо 43,4% от всички данъчни и осигурителни постъпления, предвидени за цялата 2008 г. За сравнение през 2007 г. делът на събраните приходи към 31 май от годишното изпълнение е бил 41,1%. Данъчните приходи до края на май 2008 г. са 42,5 % от годишната прогноза, докато за предходната година делът на приходите към края на май от годишните приходи е 41,9%.

„Изпълнението на данъчните и осигурителните приходи до края на май показва тенденцията за увеличение на постъпленията в бюджета, въпреки намалените данъчни ставки и осигурителна тежест. Това е ясен сигнал, че все повече фирми и граждани в България предпочитат да „излязат на светло" и да платят своите задължения", заяви изпълнителният директор на НАП Мария Мургина.

Припомняме, днес Мургина и министърът на държавната администрация Николай Василев са на посещение в Териториалната дирекция на НАП Пловдив.