Цените в промишлеността нарастват с 1%, показва статистика на Националния статистически институт (НСИ) за месец февруари спрямо месец януари тази година.

По-високи цени за месец февруари са регистрирани в добивната промишленост, където се наблюдава ръст с 2.0%. В преработващата промишленост увеличението е с 1.2%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.3%.

В преработвателната промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 4.0%, при производството на тютюневи изделия - с 2.3%, и при производството на химични продукти - с 1.3%, посочват от НСИ. Намаление на цените се регистрира при производството на компютърна техника и при електронните и оптични продукти - с по 0.8%.

От НСИ отчитат, цените в промишлеността през февруари 2017 г. нарастват с 5.9% в сравнение със същия месец на 2016 година. Увеличение е регистрирано в добивната промишленост - с 20.2% и в преработващата промишленост - с 8.2%. Намаление се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.2%.

Спрямо февруари 2016 г., миналия месец цените на производителите на вътрешния пазар нараства с 2.9%. Увеличение има в добивната промишленост - с 13.9%, и в преработващата промишленост - с 5.4%, а намаление е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.2%.

В сравнение с януари тази година, през февруари се наблюдава повишение с 1.8% на цените на международния пазар, а спрямо февруари 2016 г. увеличението е 11.9%. Спрямо същия период миналата година, повишение от 11,6% се наблюдава в преработващата промишленост. По-високи цени са отчетени при производството на основни метали (22.4%), както и при производството на дървен материал и изделия от него, но без мебели (4.5%).

Спрямо февруари 2016 г. през изминалия месец намаление на цените се наблюдава при производството на изделия от хартия и картон (5.3%) и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 3.2%.