Страните от Европейския съюз губят ежегодно по 50 милиарда евро като следствие от машинации с ДДС по време на трансгранични операции.

Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който отговаря за еврото и социалния диалог, цитиран от ТАСС.

Той припомня, че ЕК неотдавна е представила план за действие срещу подобни машинации, който предвижда сериозни мерки в краткосрочна и средносрочна перспектива. 

„В краткосрочна перспектива ние трябва да засилим взаимодействието между данъчните органи на страните от ЕС. Това ще ни позволи да определим мрежите от компании, занимаващи се с машинации по ДДС с помощта на трансгранични операции, в резултат на които националните бюджети получават с милиарди по-малко“, заяви той. 

Планът е срещнал поддръжката на страните от общността и ще бъде обсъждан на следващото заседание на ЕКОФИН.

Става въпрос за инструменти, които ще позволят автоматично да се обменя информация за всички операции в съюза между данъчните органи. По оценката на финансовото министерство на Холандия ако това се случи то ще може да се разкрие мошеничеството с ДДС не за няколко месеца, а за дни.