Остава един месец до крайния срок, след който акциите на определен брой компании, търгувани на "Неофициален пазар" на Българска фондова борса ще бъдат поставени под наблюдение, за срок от три месеца, ако не изпълняват условията за принадлежност на този пазарен сегмент. Това съобщи finance.news.bg.

Условията гласят, че считано от 1 август, се премахва сегментацията на този пазар, и всички емисии, които не отговарят на минималните критерии, средномесечен оборот от 4хил. лв. и 5 сделки за последните три месеца, ще бъдат поставени под наблюдение за срок от 3 (три) месеца.

Ако след изтичането и на този срок, не покрият тези минимални изисквания, то регистрацията им на БФБ считано от 1 октомври ще бъде прекратена (без това да се отрази на публичния им статут). Изключение от правилото ще имат онези компании, които официално са сключили договор с маркет-мейкър по реда на Правилника за дейността на Борсата, както и тези които нямат пълни три месеца от регистрацията им за търговия на БФБ.

Срокът който ще вземе БФБ за начална база е 1 април - 30 юни. Общия списък на тези компании към момента е 309, като към днешна дата, условията за присъствие на "Неофициален пазар" изпълняват едва 55 от компаниите.

С реални шансове за благоприятен изход са още 37 компании, покрили поне единия критерий, и евентуално още 80 за които са предприети действия в защита за "честта", акциите им да продължат да се търгуват на Българска Фондова Борса. Има все още 137 компании, с чийто акции не са се сключвали сделки след 1 април, а общата им пазарна капитализация по последна цена е 1.16 млрд. лева. Реално на ден от този списък излизат по 1-2 компании, а до края на срока остават 22 борсови сесии.