7.5 млрд. лв. от данъци и осигурителни вноски събра Националната агенция за приходите (НАП) до 31 август, съобщават от дружеството.

Постъпленията от преки данъци (данък върху доходите, корпоративни данъци) за периода са с 642 млн. лв. повече спрямо първите 8 месеца на миналата година въпреки намаляването на ставките и увеличаването на необлагаемия минимум.

248 млн. лева повече са влезли в хазната от данък върху доходите спрямо 2006 г. Много съществено е нараснала и сумата на внесения данък върху доходите по трудов договор. Увеличението е с близо 208 млн. лв. спрямо същия период на 2006 година.

Приходите от ДДС за първите осем месеца на годината са близо 1,9 млрд. лв. или 68,9 % от планираните за цялата 2007 година.

При осигурителните вноски също се наблюдава трайна тенденция за подобряване на събираемостта.

До края на август 2007 г. са събрани с 436 млн. лв. повече социални и здравни осигуровки.

В бюджета на държавното обществено осигуряване са постъпили общо 2 млрд. лв. социално-осигурителни вноски, което е с близо 255 млн. лева повече, отколкото през миналата година. Постъпленията от здравни осигуровки също са се увеличили. Към 31 август тази година приходите от здравни вноски са близо 493 млн. лв. или с над 79 милиона повече от 2006 г.

Към 31 август в НАП са събрани общо 75.2% от всички данъчни и осигурителни постъпления, предвидени за цялата 2007 г.
За сравнение през 2006 г. процентът на изпълнение на приходите е бил 65 %. Данъчните приходи до края на август 2007 г. са 79 % от годишната прогноза, докато за предходната година този процент е 65%.

„Изпълнението на данъчните и осигурителните приходи до края на август показва тенденция за увеличение на постъпленията в бюджета, въпреки намалените данъчни ставки и осигурителна тежест. Това е ясен сигнал, че все повече фирми и граждани в България предпочитат да излязат „на светло". Очевидно е и че приходната администрация работи по-ефективно, ръстът на приходите изпреварва както инфлационните процеси в икономиката, така и ръста на доходите", заяви изпълнителният директор на НАП Мария Мургина.