Бюджетът за месец октомври е балансиран.

Според предварителните оперативни данни и оценки за изпълнението на Консолидираната фискална програма (КФП) приходите превишават разходите с около 8 млн. лв. на месечна база.

Toва съобщиха от Министерството на финансите, на което се позовава money.bg

Oт ведомството поясняват, че приходите и помощите по КФП за октомври са в размер на около 1,996 млрд. лв.

Размерът на разходите и вноската на България в общия бюджет на Европейския съюз е 1,988 млрд. лв. Спрямо същия месец на миналата година разходите се свиват с около 9% .

От финансовото министерство посочват, че в резултат на мерките за ограничаване на разходите и за повишаване на събираемостта на приходите, драстичният месечен дефицит за юли (564,3 млн. лв.) е свит. Така за октомври бюджетът е балансиран с минимално превишаване на приходите над разходите.

От ведомството на Симеон Дянков уточняват още, че данните за изпълнението на основните параметри по КФП са на месечна база и представляват предварителни оценки за изпълнението на консолидирания бюджет за месец октомври.

В края на ноември ще бъдат публикувани окончателните данни на база подадените месечни отчети за касовото изпълнение от първостепенните разпоредители с бюджетни кредити.