Средната прогнозна инфлация за 2008 година се очаква да бъде 9 на сто, а ръстът на БВП - 5,9 на сто.

Това са данни от доклад на Macro Watch за състоянието на икономиката, представен от икономиста Георги Ангелов.

Сред рисковете, посочени от Георги Ангелов, е външната финансова криза.

България все още не е засегната, но това не е невъзможно да се случи, заяви Ангелов и допълни, че Дания и Италия вече технически са в рецесия.

Очаква се значително намаляване на ръста на икономиката на ЕС, което няма как да не се отрази и на България.
Други рискове пред страната ни са предизборният популизъм и практиката в такъв период да се харчи много и да не се правят реформи.

Цената на петрола, забавянето на здравната реформа, исканията за голям ръст на заплащането в държавния сектор също са сред макроикономическите рискове, отбелязани от Георги Ангелов, цитиран от БНР.

Икономистите препоръчват: продължаване на данъчно-осигурителната реформа, ускоряване на структурните реформи, подобряване на бизнес средата и запазване на икономическата стабилност и валутния борд и подготовка за влизане в Еврозоната, институционални реформи, по-гъвкав пазар на труда, подобряване на образователната система и намаляване на излишните щатни бройки в държавния сектор.

България има добри макроикономически показатели, но имаме и определена доза късмет за това, че банковата ни система е диверсифицирана, и за това, че тук потребяваме повече пшеница, а нейната цена се стабилизира и дори спада, коментира Ангелов.