"АЕЦ "Белене" има потенциала да нанесе много повече финансови вреди за държавата, отколкото КТБ". Това заяви пред журналисти съпредседателят на зелените Владислав Панев.

Той изтъкна, че са започнали разговори с участието на експерти за прекратяването на проекта АЕЦ "Белене". Панев подчерта, че това е нерентабилен проект за десетки милиарди левове и че той ще доведе до тежък финансов и екологичен проблем.

"Единственият стимул за политиците за този проект е, че ще изкарат още някой лев от корупционна практика", категоричен е Панев.

Петкова обсъди с "Росатом" реализацията на оборудването на АЕЦ "Белене"

Петкова обсъди с "Росатом" реализацията на оборудването на АЕЦ "Белене"

При липса на инвеститор, част от оборудването може да се реализира на площадката на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

По думите му в светвен мащаб хората стават свидетели на енергийна революция, но ние стоим встрани от този процес и губим инвестиции и кадри. "Държавата е решила да реши зомби-корупционен проект, който няма бъдеще", констатира съпредседателят на зелените.

Подготвят АЕЦ "Белене" за приватизация

Подготвят АЕЦ "Белене" за приватизация

Временно спират договора с концесионера на рудник "Оброчище"

По думите му правителството се опитва по всякакъв начин да продължи този проект. Частни инвеститори може да има, но при много преференциални условия, дадени им от държавата, допълни Панев. "99% съм убеден, че АЕЦ "Белене" никога няма да бъде пусната в експлоатация", убеден е той.

Панев изтъкна, че либерализацията е единственият вариант за спасяване на българската енергетика.