Отделят активите и пасивите на АЕЦ "Белене" в отделна компания, за да започне процедура за приватизация. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред БНТ.

Министърът обяви, че временно ще бъде спрян договора с концисионера на рудник "Оброчище" докато той изплати задълженията си към хазната и към миньорите. Срещата с шефа на "Газпром" по време на Петербургския форум била по предложение на руската страна, допълни Петкова. 

"Росатом": Вместо 2 блока на АЕЦ Белене, ще строим един на Козлодуй

"Росатом": Вместо 2 блока на АЕЦ Белене, ще строим един на Козлодуй

"Клиентът винаги има право"

В края на август - началото на септември, страната ни ще разполага с два атомни реактора, които да мисли какво да прави. Ако има инвеститорски интерес, той ще бъде жизнеспособен и ще се реализира, каза Петкова. "На площадката централата на има старо оборудване. След като имаме площадка, за 1,4 млрд. лева и 1,176 млрд. лева - оборудването, отговорната позиция изисква всички активи и пасиви да бъдат обособени в отделна компания", мотивира се Петкова.

През август, в началото на септември се очакват двата атомни реактора да пристигнат в страната ни. Може би един от реакторите ще се ползва за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй, предположи енергийният министър в третия кабинет "Борисов".

Макаров поговори с Петкова за бъдещето на АЕЦ "Белене"

Макаров поговори с Петкова за бъдещето на АЕЦ "Белене"

На дневет ред е и двустранното сътрудничество за доставки и транзит на природен газ

Още от м.г. подготвят нова стратегия в сектор "Енергетика", стана ясно от думите й. Очакват от всяка парламентарна група да предоставят експерти, за да се разработи единна стратегия на България. За подготовката на тази стратегия ще ползват и експертния потенциал на БАН, каза Петкова.

Борисов се заема да помогне на миньорите от "Оброчище"

Борисов се заема да помогне на миньорите от "Оброчище"

Лично с концесионния договор и е сезирал главния прокурор Сотир Цацаров

В телевизионното студио енергийният министър заяви, че правителството временно ще спре договора за концесия на собственика на рудник "Оброчище" докато концесионерът не изпълни своите задължения. Концесионерът има 205 хил. лева неизплатени концесионни задължения към държавата.

"14-дневен срок е напълно достатъчен. Договорът ще бъде възобновен след погасяване на задълженията", увери тя. Според министъра, концесионерът е длъжен да полага грижи за това рудникът да се поддържа в готовност.

Трима стачкуващи миньори в Оброчище са с влошено състояние

Трима стачкуващи миньори в Оброчище са с влошено състояние

Те са извадени на повърхността

Смяната на концесионера минава през решение на Министерския съвет за отмяна, уточни процедурата Петкова, която допълни, че се търси вариант и баланс да може концесионерът да изпълни задълженията си.

В същото време от министерството на енергетиката изпратиха съобщение, че през октомври от ведомството е изпратено писмо до концесионера - "Евроманган" АД за доброволно изпълнение на задължението. Въпреки това, към 30-ти май 2017 г. неизплатените концесионни такси са в размер на близо 205 хил. лева. Определя се 14-дневен срок за изплащане за задължението.

Министър Петкова подчертава, че мината се наблюдава стриктно и независимо, че договорът се прекратява временно. Концесионерът има задължение да осигурява безопасни условия на труд на служителите си и да обезопасява рудника.

На място в мина Оброчище е зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, който ще връчи заповедта за прекратяване на концесията на представители на фирмата-концесионер, уточниха от МЕ.

Работим само в рамките на закона. Ще дам минимален срок на концесионера да изплати своите ангажименти към държавата, към работниците, към НАП, към НОИ. Всяка една от държавните институции в рамките на своята компетентност ще направи своя анализ, обясни министърът. Тя призова: "Колегите миньори да напуснат мината, да продължим заедно напред да преодолеем този проблем".

17 миньори от рудник "Оброчище" протестират под земята

17 миньори от рудник "Оброчище" протестират под земята

Те са в добре укрепената зона

Миньорите от мина "Оброчище" вече имат непоносимост към въздуха в мината. В 19 часа в неделя е изкаран по спешност един от миньорите, стана ясно от пряко включване пред рудника. Хората са трети ден са под земята. Да изкараме колегите на земята и сядаме на масата на преговори, каза един от представителите на работниците.

Това е трети протест на миньорите в този рудник за последните два месеца. От 2002 е влязъл новият собственик на рудника, през 2015 година е първият смъртен случай в рудника. Работещите в мината получават минимална работна заплата. Не се изплащат допълнителните заплащания, които им се полагат. От Главна инспекция по труда са констатирани нарушения.

"Един от колегите пострада поради липса на материали за укрепване", разказаха миньори за инцидента на 26 май т.г. "Нищо не се купува, а чакаме пари от износ на рудата. Когато свърши рудата, какво ще стане", запита риторично миньорът.

Газпром развива газопреносната ни инфраструктура

Газпром развива газопреносната ни инфраструктура

Отбелязано е ползотворното сътрудничество между "Булгартрансгаз" ЕАД и ПАО "Газпром"

Срещата с председателя на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер беше по покана на Газпром. Това беше работна среща в рамките на Петербургския икономически форум, заяви Теменужка Петкова.

На срещата е разписана пътна карта. Не бяха обсъждани въпросите между "Газпром" и ЕК по отношение на антимонополното дело на ЕК. Българската страна е изразила своята позиция - до 4 май трябваше да бъде представено становището, каза Петкова.

Трайчо Трайков обвини управляващите за страхливата позиция спрямо "Газпром"

Трайчо Трайков обвини управляващите за страхливата позиция спрямо "Газпром"

Енергийни експерти настояват редовното правителство да ревизира становището

За увеличение ръста на продажбите на Газпром и изграждане на газов разпределителен център, станало ясно по време на срещата.

Наш основен приоритет е изграждане на междусистемните връзки със съседните страни, интерконектора с Гърция. Да сме внимателни и съобразявайки се с промените да сме в крак с времето, така че България да гарантира своето стратегическо място, каза Петкова.

ЕК да не приема фалшивата либерализация на „Газпром”, зоват НПО-та

ЕК да не приема фалшивата либерализация на „Газпром”, зоват НПО-та

Зелените и граждански организации изпратиха коментар до комисията

Ще спазваме изискванията на ЕС, но и ще отстояваме нашия национален интерес - България да е незаобиколим фактор на газовата карта.

Изграждането на интерконектора с Гърция е стратегически за целия регион на Югоизточна Европа (ЮИЕ). Това е наш основен приоритет. Проектът се развива с необходимите темпове, увери Петкова.

Да искаме германските цени от „Газпром“, настоява Трайчо Трайков

Да искаме германските цени от „Газпром“, настоява Трайчо Трайков

90% от складовете за горива са на една фирма, обобщи бившият енергиен министър

Според нея, с бързи темпове се развиват находищата в Черно море. Това е един от важните приоритети, залегнали в нашата управленска програма. В блок "Хан Аспарух" тези проучвания са в напреднала фаза. Има находища от нефт, които са открити. Очакваме втори сондаж, за да видим какво ще се получи, каза Петкова.