ЕК не трябва да приема предложенията на "Газпром" във вида, в който са предложени. Тази категорична позиция изразяват Зелените и две неправителствени организации - "Гражданска лига" и Институт за зелена политика. Те са убедени, че "Газпром" предлага на Европа фалшива либерализация. 

Зелените и гражданските организации са изпратили до Европейската комисия коментари във връзка с разследването й на злоупотребата с монополно положение на "Газпром". Организациите предлагат Еврокомисията да глоби компанията и да я задължи в срок от 3 месеца да предложи пътна карта за премахване на монопола и пълна либерализация на пазара на газ.

Зелените и гражданските организации отправят критики към почти всички предложения на "Газпром". Основните сред тях са запазване запазване обвързването на цените с "нефтения индекс"; запазване на системата с дългосрочни договори; липса на компенсации за надвзетите в миналото суми през монополните цени; ограничен достъп на търговците до "точките на достъп"; предлаганият мониторинг на процеса е под пълния контрол (вкл. финансов) на "Газпром".

Искаме още яснота и още ангажименти от ЕК и "Газпром"

Искаме още яснота и още ангажименти от ЕК и "Газпром"

На последното си заседание правителството гласува становище по делото на ЕК срещу "Газпром"

Един от авторите на коментарите Петко Ковачев смята, че "Газпром" се опитва да използва различията сред страните-членки на ЕС по отношение на големите проекти като "Северен поток - 2" и ОПАЛ, за да издейства по-леки условия за себе си. По думите на Ковачев срещу половинчатите си предложения, руснаците настояват Европейската комисия да не се произнася изобщо за злоупотребата им с монополно положение. Той изтъква, че те се позовават на чл. 9 от Регламент 1/2003, където изрично става дума за процедура, която се прилага при "прекратяване на нарушение".

Зелените и гражданските организации критикуват и предложението на руската компания относно прекратяването на проекта "Южен поток" в България. Като несериозно и недостатъчно се определя предложението на "Газпром" да "опрости" 70 милиона долара, които са били "премия" към България за бързото решаване на икономическия модел на "Южен поток". "Газпром" си запазва правото да се отнесе до арбитраж по отношение на другите си щети, се посочва още в позицията.

От своя страна съпредседателят на Зелените Владислав Панев смята, че договорът за "Южен поток" е пример за злоупотреба с монополно положение. Според него страната ни не е могла да се откаже от подписването на договора, тъй като е изцяло зависима от доставките на газ. Поради тази причина не можем да се противопоставим на условията, които се налагат от "Газпром".

Панев е категоричен, че този договор е изготвен срещу правилата на Третия енергиен пакет на ЕС и затова прекратяването му би следвало да се счита за задължително по дефиниция.

В позицията се припомня, че на 16 март ЕК е поканила заинтересуваните лица да предоставят коментари по случая АТ 39816, "Доставки на газ "нагоре по веригата" в Централна и Източна Европа". Това е един от финалните етапи на процедурата, преди Комисията да се произнесе за вината на руската компания за злоупотреба с монопол в 8 страни от региона (България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Унгария и Чешката република). Зелените и неправителствените организации подчертават, че преди дни руската преса е писала, че България е единствената държава, която е "склонна да прости на Газпром за злоупотребата с монополно положение". Зелените категорично не приемат такова огъване.