Национална агенция за приходите (НАП) стартира данъчно-осигурителна кампания 2017-та. Няма сериозни промени в процеса на подаване на декларации и на плащане. Това обяви директорът на дирекция "Обслужване" в НАП Румяна Георгиева на нарочна пресконференция по повод началото на кампанията. Акцент в нея ще бъде измерването удовлетвореността на клиентите.

Георгиева обясни, че всяко едно лице, получило доход, различен от трудов, следва да подаде данъчна декларация. Срокът за подаване на декларацията е 2 май. Тя може да бъде подадена и в офис на НАП по постоянен адрес на човека, и в офис на пощата с обратна разписка.

От НАП отчитат много висока активност на подадените декларации по интернет, които към този момент били над 1200. Подаването по интернет е много по-лесно, а вероятността за грешка е минимална, което означава, че няма лицата да бъдат викани след това в офиси на НАП.

Освен това, при подаване по интернет можеш да се възползваш от отстъпка в размер на 5% от данъка за довнасяне. Новото е, че тази отстъпка не може да бъде повече от 1000 лева. Условието за ползване на отстъпката е хората да нямат задължения към датата на подаване на декларация - 31 март.

От НАП съветват гражданите да проверят старите си задължения на електронната страница на агенцията.

"През тази година, когато попълват декларацията по електронен път, сме дали възможност, ако имат желание да попълнят и анкета. Тя е бърза за попълване, но е много важна за нас, за да преценим каква е нагласата на лицата и какво ги затруднява, за да се промени", обясни Георгиева.

За миналата година в анкетното проучване са участвали 7300 души, като над 90% от тях са били удовлетворени от електронната услуга.

"За нас наистина ще бъде важно да кажат какво искат да се промени и кое им създава затруднения", коментира още Георгиева.

През цялата кампания службите на НАП ще работят с плаващо работно време, тоест без обедна почивка. Ако гражданинът посети офис на НАП, където има банков клон, няма да бъде взета такса за плащането към НАП.

Важно за тези, които попълват Приложение 2 за стопанска дейност, най-вече едноличните търговци ще следва да посочат съставител на финансовия отчет. Това е новост, тъй като до момента това изискване го е нямало.

И тази година остават облекченията, които могат да се ползват - за деца, за деца с увреждания, за млади семейства. Ако си подал декларация до 30 април или 2 май законът дава възможност до 30 септември да подадеш коригираща декларация. Важно за лицата, които сами внасят здравните си вноски, е промяната в размера им, която за тази година става 18,40 лева. Това е продиктувано от промяната на осигурителните ставки.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров заяви, че приходите на НАП за 2016 г. - са с 1,9 млрд. лв. повече спрямо 2015 година. Най-големи са постъпленията от ДДС ставка - с 900 млн. лв. повече, от осигурителни вноски с 500 млн. лв. повече, а данъците върху доходите и корпоративните данъци съответно с 200 млн. лв. за първите и 220 млн. лв. ръст.