Вертолетната акция на данъчните нарушава човешки права, тъй като никой от собствениците на богаташки къщи не е оторизирал НАП да наблюдава дворовете им.
Това каза за news.bg бившият заместник-финансов министър и зам.-председател на НДСВ Любомир Дацов.

За акцията на НАП, той посочи, че има и по-евтин и лесен начин да се "надникне" в домовете на богаташите - Google maps.

Според Любомир Дацов голяма е вероятността 90-99% от всички къщи да се окажат напълно законни.
По думите му в центъра на София могат да се видят значително повече незаконни строежи, отколкото в покрайнините на столицата.
Друг е въпросът кой е давал разрешенията през последните години и дали тези разрешения са давани безвъзмездно, изтъкна Дацов.

Бюджет 2011 няма смисъл, той е безличен и безинтересен. Това коментира още дацов. Дали бюджетът е внесен или не, нищо не се отразява в живота на хората, коментира той.

Ранното внасяне на макрорамката за следващата година, според Дацов, е провалено, защото по всяка вероятност ще се наложи проектобюджет 2011 да бъде оттеглен.
Сега бюджетът за следващата година, по думите на зам.-председателя на НДСВ,
е просто сбор от цифри.

Бюджетът се изпълнява според желанията на някои от лидерите в ГЕРБ в зависимост как са станали сутрин, изтъкна Любомир Дацов.

Според него по-важно е бюджетът ясно да показва какви политики се финансират.
Това е нещо, което липсва в бюджета, и това е страшното - липсва идея, категоричен е той.

Не е проблем, че има дефицит или че този дефицит е 2,5%. Проблемът е, че никой не обяснява защо е именно толкова този дефицит, подчерта Любомир Дацов. Според него няма идея в разходната част на бюджета.

Друг проблем, според зам.-председателя на НДСВ, е че няма вътрешно потребление, а без потребление няма растеж. По думите му ГЕРБ са направили темата за бюджета безинтересна.

Относно идеята за членството на България в ERM II, Дацов коментира, че не е направена и крачка към тази цел. Според него едва ли някой в ЕК си прави илюзията, че някой у нас иска страната ни да влиза в чакалнята на еврозоната. Близо 5-годишен труд малко или много е задраскан, смята той.

Пораженията, които се нанасят в тази област няма лесно да бъдат възстановени, категоричен е Любомир Дацов. Според него в последно време се наблюдава озверяване на нацията, а това няма да доведе до икономически просперитет.