Агенция "Пътна инфраструктура" излезе със становище относно некоректни публикации в медиите за стартиралата обществена поръчка за избор на изпълнител на строително-монтажни работи за възстановяването на участък на път II-14 Видин - Кула - Връшка чука.

Според АПИ в района на участъкът при 10-ти километър на път II-14 Видин - Кула - Връшка чука има старо свлачище, което през годините се активизира.

Понеже предприетите мерки не довеждат до трайно и реално укрепване на участъка за окончателното решение на проблема е проектирана силова конструкция, състояща се от пилотно-анкерна система, посочват от АПИ.

С цел постоянното укрепване е предвидено изграждането на конструкция от шахматно разположени пилоти с диаметър Ф600 мм и анкери R32-260. За обединяване на пилотно-анкерната система ще се изгражда Г-образна опорна стена, която се състои от 15 секции с обща дължина 150 м, посочват от АПИ.

Според извършените статистически изчисления има спешна необходимост от предвиденото укрепване.

От АПИ са категорични, че предвиденият технически проект е много сложен и предвижда изпълнението на множество различни дейности - за да се изпълни укрепването и да се достигне дълбоко лежащата повърхнина на хлъзгане, е необходимо да се изкопае по дължина и дълбочина до 11.5 метра целият съществуващ път и след това да се възстановят пътния насип и пътната конструкция. Всички тези мерки формират индикативната цена на ремонта.

Според изготвената обобщена количествена сметка от проектант, както и на единични цени на извършени подобни строително-монтажни работи на обекти е определена и прогнозната стойност на настоящата обществена поръчка - 2 350 600.00 лева без ДДС.

От АПИ припомнят, че критерия за възлагане на обществена поръчка е "икономически най-изгодната оферта". Следователно предложението с "най-ниска цена" ще бъде прието.

Окончателната цена за изпълнението на строително-монтажните работи за обекта ще бъде ясна след определянето на изпълнител на обществената поръчка, заключват от АПИ.