6 млрд.лв. повече разходи са заложили от служебния кабинет в бюджета за 2023 г. Бившият вицепремиер и финансов министър, сега депутат от "Продължаваме промяната" Асен Василев пита за какво ще отидат те. В предаването 120 минути по бТВ той анализира инфлация, пенсии, дългове, бюджет.

Има 4 млрд.лв. неотчетени приходи и 10 млрд.лв. допълнителни разходи в проектобюджета, 4 млрд.лв. са за социален пакет, за какво са останалите 6 млрд.лв.?, анализира той.

Това е постна пица за пенсионерите и тлъста за строителните фирми във военно-строителния комплекс. Пенсиите не нарастват с 10 мрлд.лв., смята Василев.

Асен Василев е категоричен, че има увеличение в оставения от тях бюджет за медиците.

Двоен ръст на държавния дълг до 2025 при запазване на политиките на Василев

Двоен ръст на държавния дълг до 2025 при запазване на политиките на Василев

Над 2 пъти ще скочи държавният дълг към 2025 година - до 75,3 млрд. лева

И втори голям проблем вижда той в проектобюджета на Министерство на финансите с министър Росица Велкова. Върнали са се на макрорамката, която дълги години се прави по грешен начин, а именно нанесена е корекция без първо и второ тримесечие за БВП на НСИ. А българската икономика в условие на кризи отчита най-големия си ръст последните 15 г., ако това се нанесе - ще има ръст 4%. Отделно в макрорамката е заложена инфлация 12.7%, тя е доста по-висока, поясни Василев. По думите му - ако се поправят двете числа - ще има 12 млрд.лв. повече БВП и до 4 млрд.лв. данъчни постъпления. Цялото увеличение на пенсиите може да се покрие с това, уточни той.

По политическите разногласия Асен Василев каза, че България има нужда от кабинет. Ако ГЕРБ не направят, ние ще се опитаме да направим, посочи той. На Национален съвет е решение обаче кой ще се подкрепи, "но ясно е казано, че няма да подкрепят политиката на ГЕРБ".

"Трябва да започнат разговори по политики и българският избирател ще трябва да реши накъде да наклони везните. ГЕРБ не могат да направят кабинет и ПП не могат", коментира той. Ние ще се борим за 16 политики и да е добър бюджетът, заключи той.