"Повечето хора имат очаквания и са фокусирани основно върху проектите, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), а не върху реформите, които предстоят. А ако реформите, свързани с прозрачността и законността, не се случат, тогава фондовете по ПВУ ще спрат или средствата просто няма да дойдат." Това заяви финансовият министър в оставка Асен Василев по време на среща на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) с чуждестранните посланици, съобщават от МФ.

ПВУ гарантира нашата ангажираност към тези реформи, категоричен бе той.

Инициативата на БФБЛ има за цел да предостави платформа за диалог между институциите, частния сектор и дипломатическия корпус, който е с фокус върху подобряване на условията за инвестиции, работа и живот в България.

Сред основните теми, които засегна министър Василев, бяха прозрачността, финансите и перспективите за развитие както на страната, така и на ЕС. Той подчерта, че е добре да се полагат усилия за подобряване на прозрачността.

Когато говорим за бизнес и европейско финансиране поставихме приоритет върху това да подобрим средата за компаниите от гледна точка на данъчното облагане и прозрачността при усвояването на европейските фондове", добави министъра.

. "Ако погледнем към образователната, пенсионната и здравната системи имаме значително увеличение на финансовата подкрепа през последните месеци. Считам, че това е изключително важно за страната и бизнеса, защото България е с най-ярко изразеното неравенство между бедни и богати в ЕС", подчерта министър Василев.

Според него са необходими и действия за подобряване на инфраструктурната свързаност както във вътрешността на страната, така и със съседните страни, което е от ключово значение за преодоляване на спънките пред предоставянето на адекватни социални, здравни и образователни услуги.

"Другото голямо постижение през последните месеци е свободата да се прави бизнес без държавата да пречи ненужно, без "пипала" и нерегламентирани облаги. Резултатът е ускоряване на икономическата активност - продукция, инвестиции и износ, независимо от предизвикателствата на средата. Това е много окуражаващо", заяви още финансовият министър.

Според вицепремиера в следващите пет години ни очакват сериозни изпитания, които ще се дължат на войната в Украйна. Изходът от тях Василев вижда в общия европейски отговор и усилията да се преодолеят последиците от войната, свързани с доставките на суровини и храни. Той смята, че това ще стане чрез надмогване на слабите места на Общността, единният отговор и координираните действия.

Кабинетът в оставка пуска парите по Плана за развитие

Кабинетът в оставка пуска парите по Плана за развитие

На второ място Министерство на земеделието работи по програмата за 16 млрд, лв