Кабинетът днес ще взема решения, свързани с обещанията за българската икономика и реформите, съобщи в началото на заседанието премиерът Кирил Петков.

"Вицепремиерът Асен Василев ще бъде упълномощен да води преговори да подпише финансовото споразумение за изпълнение на механизма за възстановяване и устойчивост между ЕК и българското правителство, което е реален старт да поискаме първите траншове - 13 млрд. лв. от Плана за възстановяване, развитие и устойчивост"", поясни той. Петков уточни, че ще се определят и органите и структурите, отговорни за националния план.

Асен Василев предпазлив преди преговорите за кабинет

Асен Василев предпазлив преди преговорите за кабинет

Като цяло говорим с БСП и ДБ от цялата коалиция

На второ място Министерство на земеделието работи по програмата за 16 млрд, лв., чието забавяне би довело до риск, каза министър-председателят.

Кирил Петков се обоснова, че "именно затова е важно да има работещо правителство и парламент, защото това е залогът пред България да има политическа стабилност" и подчерта, че правителството работи усилено за българската икономика и реформите, които е обещало.

По-късно от Министерски съвет съобщиха, че със свое решение правителството е упълномощило заместник министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев (който в момента е в оставка) да води преговори и да подпише Финансово споразумение за изпълнение на Механизма за възстановяване и устойчивост между Европейската комисия и правителството на Република България, в условията на последваща ратификация.

Сключването на Финансово споразумение с Европейската комисия е в изпълнение на чл. 23 от Регламент (ЕС) 2021/241 за създаване на Механизъм за възстановяване и устойчивост и е във връзка с Решение за изпълнение на Съвета ST 8091/22 за одобряване на оценката на Плана за възстановяване и устойчивост на България от 04.05.2022 г.

Резултатите, които се очакват да бъдат постигнати, са финализиране на въпросите, свързани с финансовото изпълнение на Плана за възстановяване и устойчивост посредством подписване на споразумение с Европейската комисия при условие за последваща ратификация, с което ще определят финансовите права и задължения на страните с цел създаване на нормативна рамка за гарантиране на ефективното изпълнение на предвидените реформи и инвестиции от България.