Данъчните оценки на имотите трябва да са реални, а не тези от 2007 г., но това не значи автоматично, че ще се вдигнат данъците, заяви финансовият министърът на финансите Асен Василев на среща на местната и изпълнителната власт под надслов "Общините - перспектива 2027". Информация за участието му във форума беше разпространена от Министерството на финансите (МФ). Василев обясни, че общините могат да решават какъв процент от данъчни оценки да събират. "Ако искат да задържат данъците при вдигащи се данъчни оценки, те имат механизъм като намаляват процента, който събират. Това е местна политика", посочи той и допълни, че правителството не получава никакви приходи от местните данъци и не може под никаква форма да каже на общините какво да правят. Асен Василев изтъкна, че е много важно обаче базата да са реалните цени.

Той не очаква промените при данъчните оценки да станат факт от 1 януари 2024 година. Финансовият министър уточни, че има период от поне една година преди те да могат да влязат в сила, което дава достатъчно кметовете да си направят плановете и да решат как искат да подходят. Василев каза още, че Министерството на финансите е само технически вносител на това предложение, което е по инициатива на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Нинова пита: Кириле, Христо, докога ще ви употребяват като салфетки?

Нинова пита: Кириле, Христо, докога ще ви употребяват като салфетки?

От БСП искат спешно изслушване на Асен Василев

Във връзка с финансовата децентрализация той заяви, че преотстъпването на част от данъка за физическите лица на общините не може да е с еднакъв процент за всички. Министърът на финансите обясни, че ако например държавата върне 2 от 10-те процента корпоративен данък на местната власт, ще между общините ще възникне огромна разлика, защото средната заплата в София е 2700 лв., общо в страната е 2000 лв., а в някои общини тя е близка до минималната - около 1000 лв. Ако се въведе автоматично еднакъв процент, който остава в местната хазна, ще продължи тенденцията хората да идват да работят в София, а малките общини да нямат достатъчно постъпления, отбеляза той.

"Ако искаме да провеждаме регионална политика, тя трябва да дава на малките общини шанс да се доразвият", каза още Василев. По думите му в тази връзка е разработена и програмата за общински проекти в бюджета за 2024 г. Той добави, че лимитите на размера на финансиране на проектите са направени така, че по-малките общините да могат да получат ресурс, който не зависи само от броя на населението. Асен Василев изтъкна, че за 24 часа в Министерството на финансите са постъпили 800 проектни предложения от 261 общини. Той заяви, че е зависи от кметовете как ще подредят проектите спрямо нуждите на местните жители.

 МФ опроверга Нинова: Изпратили сме писма до всички общини

МФ опроверга Нинова: Изпратили сме писма до всички общини

777 инвестиционни проекта от 255 общини са внесени до днес

Финансовият министър посочи също, че преди две години Фондът за общински проекти е бил 180 млн. лв., а през 2022 г. е увеличен на 450 млн. лв. Той изтъкна, че сега фондът ще влезе устойчиво в Закона за държавния бюджет, така че да има яснота и равен достъп до тези средства. Асен Василев е категоричен, че никога не е делил общините спрямо техните характеристики и винаги е отворен за диалог с кметовете.

Той обърна внимание и на средствата, отпуснати от ЕС за подмеяна ВиК инсталациите в голяма част от общините в България. "Равносметката към днешния момент е, че колкото пари сме успели да инвестираме във ВиК инсталациите, толкова сме и загубили под формата на корекции заради лошо възлагане. Около 30% от парите реално са вложени във ВиК инфраструктура и всичко останало в момента трябваше да го върнем на Европа", каза още министърът на финансите.

Във връзка с осигуряването на пари за магистрали той посочи, че отпуснатите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството средства за тази и миналата година са били достатъчно. Около 1,2 млрд. лв. обаче били върнати обратно, защото нямало проектна готовност, разрешения за строеж и ОВОС. "За над 90% от магистралите, които виждаме красиво нарисувани по картата, ние даже не сме на ниво идеен проект. МРРБ започна да работи по това, но се изисква време", заяви Асен Василев.