Позицията на България в Съвета на Европа е да не се пипа кохезионната политика. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време конференция, посветена на кохезионната политика на ЕС с участието на еврокомисаря Корина Крецу.

В представянето на България пред участниците премиерът изтъкна, че в страната ни с всеобщи усилия хората осезателно усещат членството в ЕС.

„Именно затова кохезионната политика ни е толкова важна, именно затова във всяко наше изказване благодарим на ЕК и на европейската солидарност към България и не случайно сме се насочили в сфери, които да касаят и други членове на ЕС”, заяви премиерът Борисов.

Той изтъкна, че много обича да слуша, когато с носталгия хората се връщат към миналото. „Винаги човек, когато се връща към младините си – то е с носталгия. Винаги тогава му се е виждало, че е по-добре. Но я да си помислим как бяха третирани битовите отпадъци на всяко едно семейство в предишните години - под земята, заравяне или хвърляне в деретата или в реките”, коментира Бойко Борисов.

Той изтъкна, че тогава не имало заводи за преработка на битовите отпадъци, както и съвременни депа, а само за няколко години милиарди евро са отишли именно в тези системи. Премиерът визира изградените благодарение на европейската солидарност 37 пречиствателни станции за отпадни води.

„Когато се дава за пример бившата комунистическа държава България колко мощна икономика е имала си задаваме реторичен въпрос – защо най-важното за хората – чистотата на природата, екологията, не е правено? Така че в това отношение и сега, когато констатираме, че българите сме най-болни в Европа, то не е учудващо”, категоричен бе Борисов.

Той изтъкна, че дори в столицата в най-скъпите квартали не е имало изградена канализация. Премиерът даде пример с изградените 2400 километра канализация. „Това е огромна помощ за екологията, за здравето и като една част от Европа – за всички европейци. Затова тези пари не са дадени само на България, те са за цяла Европа”, коментира Бойко Борисов.

Според него ако до преди една - две години проблемите на климата и на опазването на околната среда са били неглижирани от страни като Китай, Америка и Бразилия, то Европа са били наясно с проблема и това се доказва от проведените срещи в Париж и Копенхаген, посветени на проблема.

Относно магистралите и жп линиите, премиерът изтъкна, че те са направени така, че да свързват София с Азия – това са „Тракия” и „Марица”, София с Черно море – това е „Тракия”, София – Белград, която по думите на Борисов е връзката ни с Европа, „Струма”, която след „Люлин” е най-натоварената. Бойко Борисов изтъкна, че най-големият обмен е именно с пристанището на Солун.

Той заяви, че жп линиите също се подменят и обясни, че те дублират магистралите и също дават огромен тласък на икономиката и на инвестициите.

С мен се шегуваха преди години, че асфалт не се яде, но се оказа, че там, където минат магистрали и жп линии, след една година вече има бензиностанции, след две заводи. Това е фактът”, категоричен бе Борисов. 

Той изтъкна, че градовете покрай магистралите вече се задъхват от липса на работници за новите предприятия. „Затова именно ние сега и тук с комисаря Крецу, която има пълната ни подкрепа и това е наша позиция в Европейския съвет да не се пипа кохезионната политика. Опасността в следващите години пакетите да бъдат свити е много реална”, коментира още министър-председателят Бойко Борисов.