Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов е провел среща с посланика на Словения в България, Н. Пр. Наташа Бергел, съсредоточена върху възможностите за развитие на сътрудничеството в ключови сектори.

Акцент  на срещата са били секторите на автомобилната индустрия, информационните технологии, енергетиката, иновациите, туризма и образованието. Обсъдени се начини за укрепване на търговските връзки. Отбеляза се, че през 2022 г. стокообменът между двете страни е регистрирал впечатляваш ръст от над 100%. Българският износ достигна близо 690 млн. евро, а вносът - около 367 млн. евро.

Министър Богданов представи на г-жа Бергел новата стратегия за развитие на индустриални зони и паркове в България, фокусираща се върху конкретни сектори, инфраструктура и ресурси за инвеститорите. Инициативата включва и индустриалната зона "Доброславци", насочена към автомобилната индустрия.

Двете страни имат споделен интерес към развитие на инвестиционния потенциал. Словенски фирми показват интерес към разширяване на дейността си в България, както и към нови партньорства. Посланик Бергел подчерта възможностите за сътрудничество в автомобилната индустрия, която се развива бързо, с повече от 70 000 работещи в нея.

Енергийните перспективи също са били фокус на разговорите, с акцент върху диверсификацията на източниците на енергия и възможността за производство на зелен водород. Министър Богданов сподели визията, че България може да се превърне в център за производство на системи за съхранение на енергия.

Срещата е завършила с подкрепа за приемането на България в Шенген от страна на Словения. Министър Богданов изрази солидарност с пострадалите от наводненията в Словения и обяви готовност на българското правителство да предостави подкрепа на засегнатите райони.

Стокообменът между двете държави продължава да нараства, с увеличение от 7.3% за първото тримесечие на 2023 г. 

Кабинетът Денков/Габриел предлага помощ на Словения и Австрия след тежките наводнения

Кабинетът Денков/Габриел предлага помощ на Словения и Австрия след тежките наводнения

Според нуждите на пострадалите райони