Министерството на икономиката и индустрията обяви конкурсни процедури за подбор на кандидати за 23 свободни позиции за търговски представители в службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ) на България.

8 от позициите за страни от Европейския съюз, 13 - за държави извън ЕС, и 2 - за страните от Общността на независимите държави (ОНД).

Документи се приемат до 3 ноември, включително.

"Създадохме условия за провеждането на прозрачни процедури на конкурентен принцип. Обявяваме конкурсите пред цялата общественост, за да могат да кандидатстват всички подготвени хора с експертиза", уверява икономическият министър Богдан Богданов. Той очаква с новите лица България да стане по-разпознаваема като инвестиционна дестинация за развитие на бизнес, а те да допринесат и за подпомагане на износа на българските компании към чужди пазари. Според Богданов е ключово за развитието на икономическите ни отношения да имаме търговски представители по света, които да работят в интерес на българския бизнес, както и да се прилагат ясни критерии за мониторинг на свършената от тях работа. "Години наред в държави, които са важни търговски партньори на страната ни, не сме били представени със СТИВ, което се е отразило негативно на двустранните икономически отношения", коментира икономическият министър.

Държавата търси 16 търговски представители

Държавата търси 16 търговски представители

Новите процедури за търговски аташета ще се провеждат по-прозрачно

За пръв път в комисията, която ще оценява кандидатите, че участват представители на Министерството на външните работи (МВнР), на национално представените работодателски организации, на образователните институции, на неправителствените организации и експерти от научните среди. В комисията ще участват само хора с доказан опит и експертиза в областите на външноикономическото сътрудничество, търговията, инвестициите, бизнес средата, международното право и други, предвид предмета на дейност на СТИВ.

Кандидатстващите в конкурса за търговски представители трябва да имат висше образование с придобита магистърска степен, да владеят свободно езика на държавата, за която кандидатстват, както и английски език. Изискват се също дигитална компетентност, поне 6 години трудов или служебен стаж и доказан опит в областта на външноикономическите и търговските отношения. Нужни са също познания за икономическото развитие на страната, за която се кандидатства, както и за двустранните отношения на България с нея. Необходими са и познания върху нормативната уредба и върху международните задължения на България, свързани със спецификата на работата в СТИВ.

България си търси осем търговски представители за седем страни по света
Обновена

България си търси осем търговски представители за седем страни по света

Документи могат да се подават до 21 април