Министерският съвет упълномощи министъра на финансите да подпише от името на Република България Споразумение за държавен кредитен рейтинг с Агенция за кредитен рейтинг Fitch. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

От МС уточняват, че документът по същество не променя съществуващите до момента отношения между Република България и Fitch, установени по силата на подписаното през 2014 г. споразумение.

Сключването на ново споразумение е обосновано от необходимостта за изпълняване на регулаторните изисквания на Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA), Регламент (ЕС) № 462/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 21 май 2013 година за изменение на Регламент (ЕО) № 1060/2009 относно агенциите за кредитен рейтинг.

Необходимостта от правно регулирани отношения между Република България и Агенция за кредитен рейтинг Fitch се обуславя от факта, че наличието на кредитни рейтинги, присъдени от международно признати рейтингови агенции, е ключово условие за обезпечаване достъпа на страната до капиталовите пазари.