България получава с 8% повече европейки средства за развитие на регионите и подобряване качеството на живот на хората в програмния период след 2020 г. Това съобщи във Варна заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова.

Тя обясни, че текат първите преговори между отделните министерства и ведомствата, за да може ресурсът да се разпредели най-оптимално спрямо нуждите на страната и да се фокусира върху избора на инвестиции с най-голям ефект.

Николова добави, че целта е да се постигне по-голяма синергия между отделните програми и интегрирано финансиране за цялостна модернизация на регионите и населените места, а не както до сега - само за училище, социален дом, отделен площад.

Заместник-министърът съобщи още, че ще бъдат продължени европейските инвестиции за обновяване и модернизиране на учебните заведения в страната, като фокусът ще бъде насочен върху обзавеждането и преоборудването им с най-съвременни инструменти и технологии.

Николова подчерта, че във Варна по оперативната програма се инвестират 112 млн. лв. в 12 проекта за модернизация на образователни институции, градската среда и др.

37 млн. лв. се влагат в надграждането и подобряването на градския транспорт. Общо 10 образователни институции ще бъдат модернизирани по проекти на стойност близо 16 млн. лв. От тях ще бъдат облагодетелствани общо над 13 700 деца, добави още зам.-министър Николова.

По думите ѝ с над 34,4 млн. лв. ще бъде подобрена градската среда. Други над 1,7 млн. лв. ще бъдат вложени в центрове за спешна медицинска помощ и многопрофилната болница за активно лечение по проект на Министерството на здравеопазването. Близо 1,4 млн. лв. е подкрепата за два обекта на социалната инфраструктура в процеса на деинституционализация на деца и възрастни с капацитет 30 души.

"Варна разцъфва с инвестициите от ОПРР, която инвестира в подобряване качеството на живот на хората", коментира още зам.-министърът. Тя посочи и че градът ще има изцяло обновен квартал - "Владиславово", който ще има  спортните обекти, места за отдих, мултифункционална спортна зала, която се строи, пътища, алеи.

Николова изтъкна, че в момента над 382 млн. лв. по 41 проекта се инвестират от Оперативна програма "Региони в растеж" за облагородяване на обществени пространства в 39-те най-големи градове в страната.

През предходния период в обновяване на градска среда са вложени близо 476 млн. лв., като са приключили 77 проекта. За двата програмни периода инвестициите в подобряване на средата на живот в градовете са общо над 850 млн. лв.

Общо над 1 млрд. лв. ще бъде вложеният ресурс от ОПРР в модернизиране на образователната инфраструктура в страната от 2007 до 2020 г., стана ясно още от думите на Николова.