Четири министерства в България - на вътрешните работи, на труда и социалната политика, на външните работи и на иновациите и растежа, се фокусират върху улесняването на процеса за привличане на висококвалифицирани кадри в страната. Това беше заявено от премиера акад. Николай Денков на форума "Възможности за пазара на труда в Североизточна България", който се проведе в Шумен. В събитието участваха и няколко министри, както и над 100 представители на бизнеса, съобщи Правителствената информационна служба.

Този ход има за цел да ускори развитието на високотехнологични производства и да повиши ефективността им, което в своя ред може да доведе до повишаване на заплатите в страната. Премиерът подчерта, че въпреки привличането на кадри от чужбина, основният приоритет остава повишаването на доходите в България.

"Колкото и кадри да привлечем от чужбина, ако доходите в България останат ниски, те ще търсят възможност за реализация в други държави. Затова наши основни приоритети са повишаване на квалификацията, развитие на високотехнологичния бизнес, привличане на българите от чужбина, защото всички искаме да живеем добре в своята държава", заяви премиерът Денков.

Освен това, интеграцията на външни кадри на трудовия пазар и оптимизирането на сроковете за бизнес допълнително се подчертават като важни аспекти. Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов изтъква, че дългосрочното решение на проблема с недостига на кадри е развитие на човешкия потенциал в страната чрез преквалификационни програми и дуално обучение.

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков споделя добрите практики за сътрудничество между работодателите и образователните институции, като подчертава успешната програма "Студентски практики". Той съобщава, че в новия програмен период на програма "Образование" тази програма ще се разшири с модул за дуално обучение във висшето образование.

В същото време Министерството на иновациите и растежа има за приоритет изграждането на иновационни долини в страната, с което се стреми да ребрандира България като място за иновации и бизнес с висока добавена стойност.

Германия одобри нов закон за имиграцията - търси квалифицирани кадри

Германия одобри нов закон за имиграцията - търси квалифицирани кадри

Консервативният блок смята че законът ще има обратен ефект