Идеята за зелена икономика и за зелени правила не загива по площадите и шосетата на Европа. Това коментира в студиото на "Панорама" по БНТ министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. Той призовава да се прави разлика между икономика и политика. 

Според него, протестите са стимулирани от други фактори - рязкото и неочаквано спадане за много земеделци на земеделските продукти на световните пазари, както и размекването от очакваните субсидии, които нямат добро влияние върху икономиката.

За Попов, зелената сделка и зелената икономика се движи в Европа недостатъчно уверено, което води до загуба на конкурентоспособност на Европа спрямо САЩ, Китай, Южна Корея и Япония. 

"Зелените технологии и зелената индустрия, както и зелените партии нямат много общо по между си. Трябва много ясно да разделим напредъка на чистите технологии и политическата реалност, която е по-различна.", каза той. 

По отношение на българската икономика, Попов посочи, че тя може да бъде ефективна и "зелена", или неефективна и "мръсна":

"Това е изборът, който трябва да направи българската икономика и българската индустрия. МОСВ работи много ефективно с тежката индустрия. Колкото и странно да звучи, българската индустрия е много по-модерна и по-чиста, отколкото аналогични предприятия в Германия или във Франция", добави екоминистърът.

Юлиян Попов: Не може да горим въглища след 2030 година

Юлиян Попов: Не може да горим въглища след 2030 година

Той смята, че страната ни закъснява с планирането и реализацията на отказа от изкопаеми горива

Това не е толкова странно, защото много от българските предприятия са изградени скоро, каза още Попов.

Той призна, че е един от хората, които са популяризирали идеята за вятърни централи в Черно море още през 2018 г.:

"Това е много добра идея по принцип, обаче аз не виждам сериозна перспектива за офшорна вятърна енергия, т. е. перки в морето, преди края на това десетилетие, най-вероятно в края на следващото десетилетие, просто защото технологията трябва да се развие още и трябва да премине през невероятни публични консултации и с това искам да успокоя всички рибари и туристическия бизнес, че нищо няма да стане за сметка на тях", поясни министър Юлиян Попов.

Екоминистърът Юлиян Попов уверява, че бъдещето е в електрическите коли

Екоминистърът Юлиян Попов уверява, че бъдещето е в електрическите коли

Комерсиалните компании преминават към електрически коли, защото това има икономически смисъл