Недостиг на средства в Български пощи за последните 5 години отчете Григорий Григоров, заместник-министър на транспорта пред ресорната комисия в Народното събрание.

До 2020 г. дупката в бюджета на пощите е 90 милиона лева и се покрива от държавния бюджет. През 2022 г. заради хакерската атака пощите генерират загуба от 17 милиона лева и така дупката възлиза на 67 милиона лева. Очакванията са тази година дефицитът на Български пощи да е около 70 милиона лева. 96 милиона лева дължат пощите към други доставчици.

ЕК отпуска 50 млн. лв. заем. за спасяването на "Български пощи"

ЕК отпуска 50 млн. лв. заем. за спасяването на "Български пощи"

Компанията има спешна нужда от ликвидност

Досега не е имало финансов модел на управление в Български пощи, по думите на заместник-министъра. Между 25-30% от ресурсите им не се ползват за печалба. С редица мерки Министерството на транспорта смята, че ще успее да ги намали на 83 милиона лева. Подготвят се и законодателни промени, с който пощите да се компенсират по нов начин.

Ведомството иска дружеството да получава компенсации над одобрените към момента 30 милиона лева. Също така има изготвена 5-годишна стратегия със стартова дата януари 2024. Подготвя се и нова софтуерна защита.

Финансовата политика в момента е изключително стриктна, каза Григоров.

Алексиев търси варианти Български пощи да не фалират

Алексиев търси варианти Български пощи да не фалират

Обещава, че мисли и за вдигане на заплатите нас служителите