Банките имат достатъчно капитал спрямо изискванията в европейския регламент.

Това каза Петър Андронов, председател на Асоциацията на българските банки в ефира на bTV по повод новината, че банковата система в България е стабилна и успешно преминалите стрес тестове.

Андронов изтъкна, че стрес тестовете са направени от 9 оценителски компании със световно име.

Това, което беше казано е, че всички банки са над 4,5 % - толкова се иска и от европейския регламент”, заяви Андронов.

Той уточни, че в проведените стрес тестове по-важнa е била оценката на активите, защото съмненията са били, че отбелязаните в отчетите на банките позиции, не са съвсем надеждни.

Всъщност надеждността бе по-голямата проверка на отчетите на банките, а стрес тестовете – нещо рутинно, то се прави всяка година, просто сега вие знаехте за него, а иначе го има повече от 15 години”, уточни той.

За две от банките, които са с неудовлетворителни резултати, банкерът бе категоричен, че паралелът със ситуацията с КТБ е неуместен.

В двата случая имаме капитал, който е над минимално изискуемия, това показаха данните на Централната банка, така че паралелите са неуместни, видяхме какви са плановете, какъв е капиталът, който е необходим, той е в рамките на изпълнимото – далеч от всякакви критични нива”, посочи  Андронов.

Той подчерта, че изрично в указанията на оценителите е имало изисквания да се проверяват лошите кредити, свързано кредитиране

Банкерът изтъкна още, че у нас оценителите са проверили на практика 75% от кредитния портфейл, докато в Европа – едва са стигнали 20% от тази проверка.

Той бе категоричен, че би било странно, ако има банка, която да е успяла да укрие част от информацията, при условие, че се проверява от оценител, от Централната банка. 

Петър Андронов заяви, че взима списъка на всички кредити, проверява се целият кредитен портфейл.

На въпрос възможно ли е да няма лоши кредити, банкерът изтъкна: „ Аз не прочетох, че няма лоши кредити, напротив видяхме каква преквалификация е направила Централната банка – 665 млн. лв. допълнителни провизии или обезценки, които има в доклада – те са точно заради лошите кредити, върху които се добавят допълнителни резерви от банките”. 

Андронов коментира, че тези 665 млн. лв. са и много и малко на фона на обема и размера на банковата система, той ги нарече „прилично малка сума – защото са под 1%”, а от друга страна на фона на проверения портфейл – „една допълнителна резерва, която би била подходяща на този етап и достатъчна”.