Българската банка за развитие предоставя 100 млн. лева финансиране на шест търговски банки в подкрепа на малкия и среден бизнес.

Договорите бяха подписани днес от главния изпълнителен директор на Българската банка за развитие Асен Ягодин и от главните изпълните директори на 6-те търговски банки, като се очаква в програмата да се включат и други банки.

Банките партньори по програмата ще използват средствата за отпускане на заеми за малкия и среден бизнес при преференциални условия, лихва до 7% годишно, размер до 2 млн. лв. и срок за погасяване до 5 години.

За фирмите са предвидени и по-благоприятни условия по отношение на дължимите такси и комисионни.

Предвидено е средствата по кредитните линии да се усвоят от банките партньори на два транша - от по 50 млн. лв. като при успех на инициативата Българската банка за развитие има готовност за допълнителното й разширяване.

Новата програма е поредната инициатива на българската банка за развитие в подкрепа на малкия и среден бизнес за осигуряване на по-лесен и евтин достъп до банково финансиране.

Продължава подготовката на анонсираната в края на миналата година гаранционна схема в размер на 335 млн. лв. по програмата за развитие на селските райони.

По тази програма се очаква към средата на 2012 г бизнесът от селските райони да получи достъп до над 1 млн. лв. кредити с преференциални условия.