Българската банка за развитие (ББР) ще отпуска кредитни линии в размер до 10 млн. евро на търговските банки с цел да се стимулира достъпът до финансиране на малките и средни фирми в страната. Това беше съобщено днес на пресконференция в централата на банката.

Кредитните линии са целеви - за средносрочно и дългосрочно инвестиционно кредитиране, предекспортно финансиране, както и финансиране на проекти по структурните фондове на ЕС, предаде БНР.

Средствата ще се предоставят за срок до 10 години с до 5 години гратисен период.

По тези кредитни линии търговските банки ще могат да предоставят заеми на малките и средни фирми с максимален размер до 1 млн. евро и максимална лихва в размер на 6 месечен Юрибор +4 пункта.

За обезпечение и собствено участие ще се прилагат стандартните за българската банкова система изисквания, посочи изпълнителният директор на ББР Димитър Димитров.

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България Виолина Маринова поясни пред журналисти, че търговските банки ще получават кредитните линии с лихва в размер на 6 месечен Юрибор + 1 пункт.

Рефинансирането на търговските банки е последица от приетия от правителството пакет мерки "Пазарна гъвкавост" за минимизиране на негативните ефекти от световната финансова криза върху българската икономика.

Част от мерките предвиждат поетапно капитализиране на Българската банка за развитие с 500 млн. лв. Средствата са за целево рефинансиране на търговските банки и улесняване достъпа на малки и средни предприятия до финансиране.

До момента 17 търговски банки са заявили интерес към получаване на кредитна линия от ББР.

Разпределението на ресурса по първия транш ще става след класиране на търговските банки по критерии, съгласувани с Асоциацията на банките в България.