Липсата на необходимия професионален капацитет е пречката тази година да бъде стартиран одит в Националната електрическа компания и Български енергиен холдинг. Това заяви председателят на Сметната палата Валери Димитров в отговор на въпрос на money.bg, касаещ двете дружества. По думите му времето не е подходящо за започването на такава крупна проверка.

Припомняме, съгласно промените в Закона за сметната палата от миналата година, на държавния контролен орган бяха вменени и функциите да контролира предприятия, в които държавата има 50% или повече процента участие. Такъв е и случаят с НЕК и БЕХ.

В тази връзка Димитров посочи, че служителите на Сметната палата трябва да натрупат и достатъчен обем от познания по търговско право. Сред първите държавни и общински предприятия, чиято дейност ще бъде одитирана, са „Спортна София", „Академика 2000" (където е съсредоточена значителна материална база от спортния сектор с национално значение), както и „Чистота Пловдив".

През миналата седмица е започнала и проверка в сектора на регулярните проверки, които сметната палата извършва. Ще бъде одитирана дейността на Агенция „Митници" за 2010г. В отговор на въпрос на money.bg беше пояснено, че резултатите от нея ще бъдат изнесени през месец юли.

Сред задачите, които си е поставила Сметната палата за тази година влизат и проверка на договорите за концесии на плажовете на Слънчев бряг и ски пистите в Банско.

Секретността, с която Министерството на отбраната извършва поръчки, които не би трябвало да са с този гриф също е привлякла вниманието на държавния одит, като и там ще бъдат направени съответните проверки.

От Сметната палата посочиха и че при одита на политическите партии са установили, че предоставяни им от държавата помещения са били превръщани в букмейкърски пунктове.