Няма да се наложи увеличаване на цената на тока от догодина. Това заяви в сутрешния блок на бТВ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. По думите му има достатъчно буфери в системата, които да предотвратят нуждата от подобен скок на тока и ако наистина се спре източването на пари от системата, това няма да се наложи.

Запитан откъде идва най-големият теч на средства от държавната хазна, нужни за задоволяване потребностите на потребителите, икономическият министър отговори - от договори и търговци на електроенергия, които вместо да вкарват парите в държавните структури, ги прибират за себе си.

Драгомир Стойнев е на мнение, че няма нищо лошо в една актуализация на бюджета, каквато постоянно се дискутира напоследък.
„Спомням си още ноември миналата година почти всички тези финансисти артикулираха, че това е бюджет на 6-месечие, един предизборен бюджет. Да, ние имаме проблем с бюджета, какво лошо има в една актуализация", запита той.

Стойнев обаче не пропусна да отбележи, че държавният ни дълг се е увеличил с допълнителни милиарди, заради което всеки ден има нови безработни и нови фалирали фирми.

Драгомир Стойнев коментира и писмото на посланиците на Франция и Германия - Филип Отие и Матиас Хьопфнер за парите, които трябва да усвои българската икономика и противоречивите реакции, които този факт предизвика у синдикатите

Той обясни, че е провел среща и с двамата, след края на която са се взели решения, които са нямали нищо общо с това писмо.

Министър Стойнев призна, че има опасност да бъдат загубени парти по европрограмите, които тази година ще бъдат на стойност около 30 млн. евро, а догодина - на около 70 млн. евро.

Стана ясно, че след встъпването си в длъжности икономическият министър е заварил неподписани договори на стойност 25 млн. лева, но не пожела да коментира от кого, тъй като според него обществото трябва да започне да работи по друг начин и политиците „да седнат на една маса и да се обединят в името на народа".

На въпрос кога ще бъде опростен механизмът българският бизнес да получава тези пари по-лесно, Драгомир Стойнев увери, че този процес ще бъде опростен още през следващия програмен период, който е 2014-2020 година.

Запитан какво се случва с поста зам.-министър на туризма, Стойнев увери, че въпреки че все още няма никой назначен на поста, може да увери бранша, че няма да има сблъсъци.
„Това, че стоят без министър не означава, че администрациите не работят. Всички работят много усилено", категоричен бе той.

Министърът обаче изрази съжаление, че в този парламент няма дясна партия, въпреки че подчерта, че се гордее с това, че е социалист.