Инфлацията в края на 2008 г. може да достигне 7-8 процента.

Това прогнозира пред журналисти управителят на БНБ Иван Искров, цитиран от БНР.

Той посочи, че първоначалната прогноза е била за около 6 процента годишна инфлация, но повишението на цените на електроенергията ще увеличи инфлацията с един-два процента.

Искров определи като положителен факта, че от началото на годината износът изпреварва темпа на инфлацията.

"Официалната прогноза на банката бе за около 6,5 процента в края на годината, разчитаме обаче, че при актуализацията на цените на електроенергията, газа и парното тази инфлация ще е по-висока с процент, процент и половина", каза Искров. По думите му това, което е хубаво, е, че инфлацията се дължи на базисния ефект, тоест на поскъпването на цените от втората част на 2007 г.

Управителят на БНБ посочи, че от началото на годината има едно успокояване на инфлацията, ако се сравнява всеки месец с предходния.

За последния месец нашата инфлация е 0,9% по хармонизиран индекс, докато страни като Люксембург и Гърция имат съответно 1% и 1,1% инфлация, каза Искров.

Ако продължат структурните реформи, ако се спази ангажимента на правителството да държи под контрол нарастването на заплатите, ако няма изненади на пазара на петрола и ако хранителните продукти бъдат повлияни положително като цени във връзка с добрата реколта, която се очаква, инфлацията няма да бъде двуцифрена както миналата година, прогнозира управителят на централната банка.

Наблюдава се стабилизиране и дори намаление на съотношението на външния дълг към брутния вътрешен продукт, посочи още Искров.

В сградата на БНБ управителят на банката Иван Искров се срещна днес с български депутати в Европейския парламент.

На срещата те обсъдиха формите и механизмите на бъдещото сътрудничество и взаимна информираност между БНБ и членовете на Европейския парламент от България.