По повод внесения вчера в Народното събрание законопроект за изменение на Закона за гарантиране на влоговете в банките, от БНБ съобщиха за изпратено от управителя Иван Искров писмо до председателя на парламента Цецка Цачева.

В писмото изрично се посочва, че законопроектът, внесен на 12 ноември от Михаил Миков и група народни представители, няма да постигне изпълнение на основния посочен от вносителите мотив - по-добро „регулиране на отношенията между Фонда за гарантиране на влоговете в банките, от една страна, и банките, БНБ и други лица в случаите на временен недостиг на средства по фонда".

Напротив, приемането на законопроекта щяло да предизвика негативна реакция от европейските институции в лицето на Европейската комисия и Европейската централна банка, както и рискове за финансовата стабилност на страната.

Законопроектът освен това нямал да постигне изпълнение и на допълнителния посочен от вносителите мотив - „елиминиране на опасността да се натоварва бюджетът с извънредни разходи, при което могат да се нарушат общоевропейските изисквания за бюджетна стабилност и ограничаване на бюджетния дефицит до 3% годишно."

Причината за това е, че евентуалното предоставяне на финансов ресурс или държавна гаранция на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) от страна на правителството ще представлява финансова трансакция, а не разход, и съответно се записва в частта за финансирането на бюджета, без да увеличава размера на дефицита. Подобна операция не се отразява на бюджетното салдо, изчислено както по националната, така и по европейската (ESA 2010) методология.

Управителят Искров подчертава също така, че законопроектът противоречи на устройствения закон на БНБ и на действащите от 01.07.1997 г. до днес принципи на валутния борд.

Целия текст на писмото може да прочетете тук.