Европейската комисия (ЕК) не е спирала фондовете за наука и образование за България, съобщи кореспондентът на БТА в Брюксел. От комисията потвърдиха, че са извършили проверка по фондовете по тази програма, но докладът от нея все още не е готов.

Припомняме, че в петък миналата седмица просветният министър Николай Денков обяви, че Европейският съюз ни спира парите по оперативната програма за образование. Той обвини Меглена Кунева за замразените пари. От своя страна пък тя е категорична, че няма замразени пари по просветната програма.

Вчера от МОН извадиха доказателства за проблемите по оперативната програма за наука и интелигентен растеж. Министър Николай Денков обясни на специална пресконференция, че плащания ще има, ако в най-кратки срокове отстраним пропуските.

ЕС ни спира парите по оперативната програма за образование

ЕС ни спира парите по оперативната програма за образование

Денков е поискал оставката на Цветана Герджикова, Красимир Вълчев и Красимир Киряков

Днес говорител на Еврокомисията подчерта, че поддържат постоянен контакт с българските власти по приложението на оперативните програми.

Той призна, че в момента действително програмата "Наука и образование" се обсъжда с българските власти. Имало и одитна проверка. Черновата на доклада от нея ще бъде обсъдена на двустранна основа, уточни говорителят.

Готовият доклад ще съдържа данни какво е установено, както и заключения и препоръки.

Говорителят на ЕК уточни, че според допълнителната информация, която може да бъде получена от българските власти, съдържанието на доклада може да бъде променено.