Държавата ще финансира дейностите по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", докато Европейската комисия поднови плащанията по нея. Това обяви служебният министър на образованието и науката Николай Денков пред Дарик радио.

Той увери, че Брюксел ще възстанови средствата на държавния бюджет.

ЕС ни спира парите по оперативната програма за образование

ЕС ни спира парите по оперативната програма за образование

Денков е поискал оставката на Цветана Герджикова, Красимир Вълчев и Красимир Киряков

Припомняме, Европейската комисия алармира в писмо до МОН, че има редица проблеми в оперативната програма. Докато не бъдат отстранени те, ще бъдат замразени междинните плащания по проектите.

Това обаче не означава, че програмата е спряна, категоричен е Денков.

Според него Брюксел е показал на България жълт картон. "Трябва да изчистим проблемите, за да не получим и червен", заяви просветният министър.

Той посочи, че още през 2014 г., когато беше зам.-министър, договарял програмата с Европейската комисия. Тогава са били уточнени дейности, цели, начин за разпределяне на средства. Николай Денков е категоричен, че по време на дискусиите не е имало критики към програмата. Такива обаче възникнали за нейната реализация вътре в Министерството на образованието.

Отговорност винаги носи съответният министър, който по това време е Меглена Кунева, настоя Денков.

Кунева е изненадана от некоректния прочит на писмото на ЕК

Кунева е изненадана от некоректния прочит на писмото на ЕК

Одитът на ЕК е предварителен, уверява тя

По думите му, ведомството е имало много време да се подготви за европейския одит и да отстрани всички потенциални проблеми.

"ЕК открои два вида. Единият е свързан с отношенията между управляващия орган на програмата, който е дирекция в министерството, и останалите дирекции, които пък изпълняват проектите в програмата. Добрата практика изисква този, който дава парите и този, който ги ползва, да са независими и разделени от стена, за да не могат да си влияят. В нашия случай те са в едно министерство", обясни Николай Денков.

Той заяви, че е водил борба за решаване на проблема и много пъти е алармирал за него. Предстои той да бъде решен на разговори с Европейската комисия, на които Министерството на образованието ще представи набелязани за целта мерки.

Вторият проблем пък е свързан с дейности, които не функционират добре. "Той касае начина, по който са оценявани проектите. Според ЕК той не е бил достатъчно прецизен. Става дума за над 100 проекта", посочи Денков.