19 млн. евро по програма САПАРД са размразени току-що.

Това съобщи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков по информация буквално от преди минути от еврокомисарят по земеделие Мариан Фишер Бойл.

Дянков участва в заседанието на Съвета за управление на средствата от Европейския съюз, проведено в Министерски съвет.

Припомняме, по-рано днес земеделският министър Найденов съобщи от Брюксел, че в четвъртък, 10 септември, се очаква дабъде обявено решение за отблокиране на спрени 140 млн. евро по програма САПАРД.

Премиерът Бойко Борисов е поискал на заседанието на съвета за управление на европейските средства да бъдат издирени виновниците за лошото управление на средствата на ЕС, както и доказателства.

Това съобщи след заседанието председателят на секретариата на съвета Юлиана Николова.

По думите на финансовия министър и вицепремиер Симеон Дянков това не означава, че българската делегация за срещите в ЕК на 9 и 10 септември ще представи списъци с имена.

„Това е работа на българската прокуратура. Списъците ще останат в България. Част от тях са готови, но премиерът каза, че очаква от нас това да се движи 24 часа на ден", заяви Дянков, а Юлиана Николова поясни, че думите на премиера се отнасяли за хора на управленски позиции.

На заседанието съветът е приел обща позиция на страната за предстоящите срещи тази седмица в Брюксел.

Ще се създаде механизъм, избягващ дублирането на функции и дейности, Министерският съвет ще се стреми да осигури непрекъснатост на програмите и политиките за финансиране с европейски средства, каза след заседанието Юлиана Николова.

Тя съобщи още, че няма да се правят съществени промени в управляващите органи по оперативните програми и че няма да има политически назначения в администрацията като министрите си запазват правото да отстраняват служители, за които се установят конфликти на интереси.

Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев съобщи, че България ще иска да бъде удължен срокът на проектите по ИСПА с 12 месеца, а за някои - с 18 месеца.

Ще искаме и обща позиция с други държави, както и конкретни планове за действие по всички проекти.

Представителите на съвета са констатирали сериозни забавяния по бюрократични причини и също, че имаме проблем с качеството на изпълнителите и качеството на договорите по някои проекти.