От Българска търговско-промишлена палата (БТПП) настояват за въвеждане на електронно управление, с което рязко да се намали бюрокрацията в България.
Това обяви председателят на БТПП Цветан Симеонов, който представи и данни за бизнес климата на "Европейско икономическо проучване 2019".

Администрациите бият отпор на е-управлението

Администрациите бият отпор на е-управлението

23 администрации остават извън е-обмена на документи

"Докато не си оправим бюрокрацията, корупцията и съдебната система и не се въведе електронното правителство не бихме могли да тръгнем по европейски процес. Едва когато се оправят тези неща, тогава може да мислим за еврозоната. Никой не иска страни с висока степен на корупция, с тежка бюрокрация и с недобре работеща съдебна система", обясни Симеонов.

Той е на мнение, че ще продължи натискът от Европейския съюз, докато не се оправят всички изброени неща, защото ако не се подобрят "не може да очакваме придвижване в еврозоната и Шенген".

Приемат ни в Шенген с въздушните ни граници?

Приемат ни в Шенген с въздушните ни граници?

Според високопоставени източници в Брюксел...

От палатата искат подобряване на икономиката в страната, което е свързано с по-голям поток от инвестиции. Шефът на БТПП смята, че ако един човек си върши добре работата, то няма причина заплатата му да не бъде вдигната и фирмата да го задържи за постоянно.

Относно макрорамката за следващата година, Симеонов отбеляза, че я подкрепя, но от палатата настояват за механизъм за определяна на минималната работна заплата и отказ от минималните осигурителни прагове.

Без повече хартия между администрациите от 1 ноември

Без повече хартия между администрациите от 1 ноември

Спестяваме по 100 тона хартия на година

От БТПП обаче са на мнение, че е по-добре да се разтовари бюджетът и парите да се оставят от данъкоплатците, отколкото да се изтеглят от икономиката и да бъдат похарчени с партийни цели, които не са в полза на българските граждани и фирмите.

БТПП доволни от тенденциите за намаляване на административната тежест

БТПП доволни от тенденциите за намаляване на административната тежест

Призоваха обаче за баланс при премахването на бариерите